1998011505 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

RAIKAS JA KEPEÄ PORTUGALILAINEN

Helmeilevä Mateus Rose saa Jouko Mykkäsen nostalgisen kesäisiin tunnelmiin.

25.7.1998 0:00

Tällä palstalla minulla on tapana kuvailla viinejä, jotka ovat vakavasti otettavia juomia arkikokemuksen ylittäviin hetkiin. Syöminen ja juominen ovat yksi keino korostaa tilanteen merkitystä. Samanlaisia vaikutuksia on pukeutumisella, musiikilla ja paikan valinnalla.

Välinearvon lisäksi ruoka ja viini ovat yhä useammin päämäärä sinänsä. Meissä jokaisessa asuu pieni gastronomi, joka himoitsee seikkailua makujen maailmaan.

Englantilaiset käyttävät viineistä puhuessaan termiä fine wines, ´hienot viinit´. Tämä kuvastaa sitä osaa viinimaailmasta, jonka muodostavat maineikkaat ja perinteikkäät viinit. Minä ymmärrän termin myös merkityksessä ´hyvät viinit´, jolloin makuominaisuudet painottuvat mainetta enemmän.

Hyvä viini on platonistisesti ajatellen sellainen, joka pääsee mahdollisimman lähelle ideaansa. Viini voi lähestyä täyteläisyyttä, runsautta, keveyttä. Mitä enemmän ideaa, sen paremmat mahdollisuudet viinille on tulla merkittäväksi kokemukseksi mutta vain, jos se on hyvin tehty.

Arkikokemuksen tasolla pysyvät viinit voivat nekin olla hyviä. Mutta tässä hyvyydessä ei edes tavoitella mitään suurempaa ideaa, niin kuin ei arjessa muutenkaan.

Arkiviini voi olla hauska, maukas, virkistävä tai tutunoloinen samaan tapaan kuin hyvä mainos, lehtijuttu tai sarjaohjelma. Jokapäiväisen aterian äärellä ei ole tarkoituskaan päästä gastronomiseen taivaaseen. Eikä viinin tarvitse olla kummoinen. Riittää, jos se on virkistävä ja rentouttava, eikä törmää pahasti ruuan makujen kanssa.

Tämä mielessäni kuljeskelin Alkossa, jossa vietetään parhaillaan Portugalin viikkoja, ja pysähdyin Mateus Ros?n kohdalle. Milloin olin viimeksi nauttinut arkiaterialla tai illanistujaisissa tätä viiniä? Nostalgia heräsi mielessäni, kun huomasin palaavani 1970-luvulle asti.

Mateus Ros? (Alkon n:o 7161, hinta 39 mk) on pieni, raikas ja nostalginen viini. Vaaleanpunainen väri ja hedelmäinen tuoksu tekevät siitä helposti lähestyttävän. Maku on yksinkertainen ja raikas. Viinissä on 15 grammaa jäännössokeria, mikä korostaa maun hedelmää. Silti viini tuntuu kuivalta.

Se pieni juju tässä viinissä on helmeilevyys; se kutittaa hauskasti kitalakea. Maku pääsee parhaiten esiin, kun tarjoilulämpötila on alle 10 astetta, eli suoraan jääkaapista pöytään sopii hyvin.

Mateus Ros? on virkistävä viini kesäaterialle, jolla kaivataan raikastavaa ja kepeää tunnelmaa. Viini on sen verran hapokas, että jopa rasvaiset grilliherkut saavat siitä oivan kumppanin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?