NAANTALIN NUUSKAMUIKKUNEN JA KADONNEEN RAHAKASSIN ARVOITUS

Julkaistu:

Jos viimeiset viisi vuotta voisi pyyhkäistä pois, niin tekisin sen hetkeäkään miettimättä, sanoo Dennis Livson ja sytyttää savukkeen.

Muumit ensin tv-sarjaan ja sitten Naantaliin tuonut Livson ei murehdi ikävuosiensa (51) tai Muumimaailmaan sijoittamiensa miljoonien perään. Loistavasti startanneen matkailukohteen ajautuminen jo toisen toimintavuotensa jälkeen yrityssaneeraukseen on kuitenkin ollut optimistiksi tunnustautuvalle miehelle karvasta kalkkia nieltäväksi.

-Olen kokenut saman kuin moni muukin suomalainen yrittäjä. Minusta tuli yhdessä yössä rosvo, jonka kuiskuteltiin kantavan Muumimaailman rahoja kassikaupalla ulkomaille. Yrityssaneerauksen yhteydessä onneksi selvisi, että toimin juuri päinvastoin, Livson hymähtää.

Muumien isähahmo jakaa edelleen mielipiteitä. Epäilijöiden mukaan pehmeän ulkokuoren alla asustaa tiukka bisnesmies, joka vain tekeytyy tietämättömäksi. Puolustajat taas vakuuttavat, että Livson on kirkasotsainen visionääri, jolta Muumimaailman menestyessä oli hyvä lypsää ylimääräiset kahisevat pois.

Saneerausprosessi ei ole vienyt kesänaantalilaiselta Dennis Livsonilta tuhkia pesästä, vaikka hän ei voikaan nostaa yhtiöstään palkka- eikä osinkotuloja. Muumi- ja Bambukarhut-sarjoista kilisee edelleen royalteja eri puolilta maailmaa. Niillä Livson on pitänyt tulotasonsa vähintään kohtuullisena. Kesäasunto Naantalin vanhassa kaupungissa ja talvipesä Havaijilla ovat säästyneet vasaran alta.

-Alunperin Muumimaailman piti olla minulle vain sivutyötä. Tämä ruljanssi on tyhjentänyt takin niin tarkkaan, ettei uusia animaatioita ole syntynyt moneen vuoteen. Ne ovat leipätyöni, eikä suinkaan yritysjohtaminen.

Rästissä on muun muassa Muumipappa ja meri-elokuva sekä monien toivomat lisäjaksot tv-sarjaan.

-Paineet ovat kovat, sillä kaikki Tove Janssonin tarinat on jo työstetty.

Lasten saduksi rakennetusta Muumimaailmasta tuli aikuisten raadollista todellisuutta jo suunnitteluvaiheessa. Muumien kotilaaksosta käytiin ensin kissanhännänvetoa Porvoon maalaiskunnan ja Tampereen välillä.

Vuosikymmenen vaihteessa kisaan ilmoittautui myös Turku, joka tarjosi muumiperheelle kodiksi Ruissaloa. Turkulaiset pähkäilivät lopullisen päätöksen kanssa, ja naapurikaupunki Naantali nappasi hiiren nukkuvan kissan suusta.

-Kävimme Naantalissa vaivihkaa talvella 1993 ja idea istui sinne Ruissaloa paremmin. Otimme yhteyttä kaupunginjohtaja Jorma Kallioon, joka innostui valtavasti. Naantalin kesämatkailu oli tuolloin pahasti alamaissa, Livson muistelee.

Muumimaailma Oy perustettiin huhtikuun alussa 1993. Muutamaa päivää myöhemmin solmittiin vuokrasopimukset kaupungin kanssa ja avajaisia vietettiin kesäkuun lopulla.

Kaupunkilaiset eivät aluksi aplodeeranneet, sillä päätökset nuijittiin eteenpäin ilman laajempaa periaatekeskustelua. Muumimaailman tuloa vastustettiin muun muassa kuntalaisadressilla.

Pessimistien oli kuitenkin ensimmäisen kesän ja lähes 200000 kävijän jälkeen tunnustettava, että muumit olivat aurinkokaupungille kauan kaivattu piristysruiske.

Erittäin tiukalla aikataululla toteutetut investoinnit olivat Muumimaailma Oy:lle kuitenkin liian raskaita. Myös henkilökuntaa oli liikaa ja lyhytaikaiset lainat, joiden varassa koko projekti oli viety läpi, kaatuivat säästöpankkileirin mukana niskaan.

Käärme oli luikerrellut paratiisiin myös toista kautta. Yhtenä naulana arkussa olivat ensimmäisenä toimintavuonna toimitusjohtajana olleen Jorma. K. Virtasen ja hänen vaimonsa Arja Virtasen yhtiöiden konsultti- ja suunnittelupalkkiot. Niiden laskutus nousi yli kahteen miljoonaan. Se söi Muumimaailman koko liiketoiminnan tuloksen.

Lisäsattumia soppaan toi kaupunginjohtaja Jorma Kallion ja hänen avovaimonsa ravintolabisneksiin liittyneet vuokrasopimussotkut, joista Muumimaailmalta vaadittiin tuntuvia korvauksia. Sotkuja on selvitelty käräjillä ja valitusprosessit ovat edelleen kesken.

Loppuvuonna 1994 ja konkurssin kynnyksellä paljastui surullinen saldo: velkaa oli noin 17 miljoonaa ja verorästejä pari miljoonaa markkaa.

Moni on jälkikäteen ihmetellyt, miksi Livson ylipäätään pestasi vanhan ystävänsä toimitusjohtajaksi.

-Luotin siihen, että hän pystyy viemään projektin läpi. Virtasen omien yhtiöiden taloussotkut selvisivät minulle vasta lehtijutuista. Itse työn jäljessä ei silti ole ollut valittamista. Hinta vain oli aika kova.

Virtasten kuittaamia palkkioita enemmän Livsonia kismittää se, ettei omistuspohjan laajentamiseen riittänyt Muumimaailmaa perustettaessa kiinnostusta. Kun yritys sitten joutui selkä seinää vasten ja Arsenalin ulottuville, ilmaantui halukkaita ostajia kuin tyhjästä.

Julkisuuteen pongahti tuolloin tietoja, joiden mukaan kylpyläbisnestä pyörittävä Kuntoutusyhtymä Oy olisi tarjonnut rahallista apua ja kumppanuutta.

Livson kuvailee kädenojennukseksi naamioitua operaatiota kaappausyritykseksi, jossa Muumimaailma yritettiin viedä hänen käsistään alehintaan. Hän arvelee myös Virtasen olleen omine yhtiöineen ostajakandidaattien joukossa.

-Yhtä asiaa he eivät kuitenkaan hoksanneet. Minä olisin ollut edelleen mukana muumien tekijänoikeuksien kautta, Livson virnistää.

Pelastusrengas tuli lopulta Naantalin kaupungilta, joka antoi yhtiölle miljoonan lyhytaikaista lainaa. Livson puolestaan korotti osakepääomaa omasta kukkarostaan kahteen miljoonaan. Konkurssilta vältyttiin pääsemällä yrityssaneeraukseen.

Näillä rohdoilla selvittiin kesästä 1995 ja saatiin saappaiden alle kovaa maata. Yhtiön toimitusjohtajaksi tuli Pekka Jokisuu ja Dennis Livson vetäytyi taustalle taiteelliseksi johtajaksi.

Muumimaailma Oy:n velkasaneerausmenettely päättyy helmikuussa 2001. Liikevaihto on noussut 18-20 miljoonan haarukkaan ja velkakanta typistynyt viiteen miljoonaan. Käyttökate lähentelee neljää miljoonaa ja tämän kauden investoinnit ovat kahden miljoonan tietämissä.

Osakkeista 70 prosenttia on sveitsiläisellä Dennis Livson Enterprise AG:llä ja loput 30 prosenttia Matkailunkehitysyhtiö Nordia Oy:llä. Osakepääomaa on 2,9 miljoonaa markkaa.

Vuosittainen kävijämäärä on vakiintunut 200000 kesävieraan tuntumaan. Viidennes kävijöistä tulee Ruotsista. Juhannuksen jälkeen Naantalissa rikottiin miljoonan kävijän raja.

Livson laskee upottaneensa Muumimaailmaan omaa rahaa takaukset mukaan lukien lähes neljä miljoonaa markkaa.

Suksien ristiinmeno kaupunginjohdon ja paikallisten matkailuyrittäjien kanssa on saanut Dennis Livsonin antamaan tasaisin väliajoin lehtilausuntoja, joissa hän on vihjaissut siirtävänsä muumit milloin Turkuun, milloin Helsinkiin. Visioissa ovat vilahdelleet myös Havaiji ja Japani.

Kotimaan osalta kyse on ollut enemmänkin herättelystä.

-Eniten olen pettynyt Turun seudun kykyyn tuotteistaa tällaista perhekohdetta. Naantalin kesämatkailun kehittämisideat ja markkinointi on sysätty meidän ja kylpylän harteille. Muumimaailma on toki Naantalissa, mutta Naantali ei ole Muumimaailma, Livson muistuttaa.

Kotimaan sotkuista aiotaankin ottaa opiksi kaukomaiden projekteissa. Havaijin muumipuisto on puuttuvien rakennuslupien vuoksi jäissä ja Livsonin katse on nyt Japanin Okinawassa. Mannerjapanilaisten suosimassa lomakohteessa käy vuosittain lähes neljä miljoonaa turistia. Muumimaailmassa heitä voisi pistäytyä laskelmien mukaan 1,5-2 miljoonaa. Liikevaihto olisi kymmenkertainen Naantaliin nähden.

Perustamispäätökset on määrä tehdä vuoden kuluessa. Livson uskoo Japanin talousongelmien puhaltavan hankkeelle pikemminkin myötätuulta.

-Okinawan työttömyysaste on kuulemani mukaan noin seitsemän prosenttia, mikä on sikäläisellä asteikolla mitaten korkea. Tämä projekti toisi tilanteeseen helpotusta.

Avajaisia Livson odottelee 2-3 vuoden kuluttua.

Muumimaailman ympärille taiteilijasielu on visioinut eräänlaista pysyvää messukylää, josta löytyisi näyttelytilaa vaikkapa suomalaiselle hi-techille.

-Muumit ovat kulttuurimme ehdoton vientituote, jota kannattaisi hyödyntää paljon nykyistä paremmin. Japania ja Havaijia viedään kuitenkin eteenpäin hosumatta. Yhteistyökumppaneita ja rahoittajia on haettava ulkopuolelta. Sen olen oppinut kantapään kautta.

Kotimaan Muumilaaksoa ei telluksen toiselle puolelle suunniteltu satukohde tule ränsistyttämään. Kun yrityssaneeraus on ohitse, päästään Naantalia kehittämään alkuperäisen investointitahdin mukaisesti. Kasvu ei silti ole itsetarkoitus, sillä raha ja materialismi istuvat huonosti muumifilosofiaan.

-Joka kolmas vuosi tulee uusi sukupolvi, joka ei ole täällä vielä käynyt. Se riittää minulle, Livson naurahtaa.

Entä mikä muumihahmo kuvaa miestä itseään parhaiten?

-Nuuskamuikkunen, ehdottomasti. Seikkailija palaa aina keväällä retkiltään Muumilaaksoon. Niin minäkin tänne Naantaliin.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Verkkokauppa.com antoi tulosvaroituksen – yhtenä syynä hintakilpailun kiristyminen

  2. 2

   Käteinen raha loppumassa Ilomantsissa – pitäjän ainoassa pankki­automaatissa aivan käsittämätön tukos

  3. 3

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  4. 4

   Asiantuntijoilta arvio synkästä väestöennusteesta: Näin paljon eläkemaksut nousevat

  5. 5

   Kiistelty yhdysvaltalaisfirma myy ikäihmisille nuorta verta suoneen – väittää nuoruudenlähteeksi

  6. 6

   HS-mielipide: Pikavipit syöksivät nuoren miehen syvemmälle huumehelvettiin – isä syyttää firmoja moraalittomasta rahanjaosta

  7. 7

   KKV:ltä ehdollinen hyväksyntä Postin ja Transvalin kaupalle

  8. 8

   Kaivosteollisuus uskoo kaivosveron tulevan – ”Olisi hyvä, että olisi ensin jotain verotettavaa”

  9. 9

   Tutkijan mukaan hyvinvointivaltio jarruttaa naisia – Perheen ja uran yhdistävä Annica hämmästyi: ”Tämä on todella hyvä diili”

  10. 10

   Taas tyly arvio kolmekymppisten tulevaisuudesta: ”Mitään jättiperintöjä ei ole tulossa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  2. 2

   Taas tyly arvio kolmekymppisten tulevaisuudesta: ”Mitään jättiperintöjä ei ole tulossa”

  3. 3

   Käteinen raha loppumassa Ilomantsissa – pitäjän ainoassa pankki­automaatissa aivan käsittämätön tukos

  4. 4

   Asiantuntijoilta arvio synkästä väestöennusteesta: Näin paljon eläkemaksut nousevat

  5. 5

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  6. 6

   HS-mielipide: Pikavipit syöksivät nuoren miehen syvemmälle huumehelvettiin – isä syyttää firmoja moraalittomasta rahanjaosta

  7. 7

   Miksi naiset eivät etene uralla? Tutkija pitää hyvinvointivaltiota suurimpana ongelmana

  8. 8

   Tutkijan mukaan hyvinvointivaltio jarruttaa naisia – Perheen ja uran yhdistävä Annica hämmästyi: ”Tämä on todella hyvä diili”

  9. 9

   Konkurssiin menneet BR-lelut ja Toys R’Us aloittavat tyhjennysmyynnin Suomessa – nämä myymälät ovat vielä auki

  10. 10

   Kansainväliseltä valuuttarahastolta tyly arvio: Suomen vienti onnahtelee, luotonanto kiristyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: Katso kuulutko häviäjien ikäryhmään – karu havainto kolmekymppisten tienaamisesta

  2. 2

   Kaarinalla, 40, on Suomen yleisin palkka: kertoo, mihin 2 600 euroa riittää – ”Se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni”

  3. 3

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  4. 4

   ”Järkkykorkeat” vuokrat saivat yrittäjän sulkemaan liikkeen – Katso, tästä kuinka kallis Helsinki on kauppiaalle

  5. 5

   Tämä mies tuntee huonot pomot, koska oli itse sellainen: ”20 prosenttia johtajista pitäisi potkia heti pois”

  6. 6

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  7. 7

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  8. 8

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  9. 9

   Myös OP alkaa periä maksuja ahkerilta käteisnostajilta

  10. 10

   Kaj, 66, nostaa täyttä eläkettä – ja tekee bisnestä liki puoli miljoonaa vuodessa

  11. Näytä lisää