1998013796 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KILPAILU LISÄÄ TUSKAA

16.7.1998 0:00

Tiedon lisäksi kilpailu lisää tuskaani. Syyskuun alusta vapautuu kotitalouksien sähkön ostaminen: vastedes minäkin voin ostaa sähköni, mistä huvittaa. Vanha sopimus on sanottava irti pari viikkoa ennen muutosta, joten minulla on tarkalleen kuukausi aikaa pähkäillä asiaa.

Jo nyt alkaa vatsani olla stressistä kipeä.

Edessäni on monipolvinen eettinen ongelma. Ensin on päätettävä, millä kriteereillä valitsen sähköni. Äkkipäätään keksin ainakin kolme lähtökohtaa: hinta, paikallisuus ja ekologisuus.

Halpa sähkö kiinnostaa sielussani piilevää ikuista penninpihtaajaa. Hinta ei olekaan mikään sivuseikka, koska haltuumme siirtynyt hatara talonpuolisko on paljastunut melkoiseksi kilowatti-imuriksi.

Itsekseni minun on turha lähteä kilpailuttamaan yhtiöitä. Lisävolyymiä voisi saada naapurustosta, mutta epäilen, että sähkökilvan periaatteet saisivat vain vähäistä vastakaikua iäkkäästä asujaimistosta.

Onneksi voin aina liittyä omakotiyhdistykseen, minkä myötä pääsisin jaolle liiton 30000 jäsenelleen neuvottelemasta alennussähköstä. Liitto lupailee, että siirtymällä Helsingin Energiasta Länsivoiman asiakkaaksi laskustani lohkeaisi pois ainakin kymmenys.

Länsivoiman valinta kyllä mietityttää. Voiko syntyperäinen helsinkiläinen ostaa sähköä, jota tuotetaan ties missä? Taitaapa tosin osa Helsingin Energiankin sähköstä tulla maalaisilta.

Oikein viimeisen päälle Omakotiliiton sopimus kävi pohjalaisten kotiseutuhengelle. Paikallinen omakotiyhdistys neuvotteli oikopäätä oman sopimuksen Seinäjoen Energian kanssa ja julisti sen ehdottoman edulliseksi.

Omakotiväen tiedotteesta ei tarvinnut silti etsiä edes rivien välistä todellista syytä. ´Rahamme jäävät paikkakunnalle, eivätkä mene Ruotsin valtion pussiin tai Länsivoiman kuponginleikkaajille´, yhdistyksen puheenjohtaja riemuitsi.

Paikallisuudella remeltäminen pitänee jättää pohjalaisille.

Eräät ystäväni ovat jo tehneet sopimuksen Kainuun Sähkön ekosähköstä. Mitäpä muutama menetetty markka merkitsee ilmastomuutoksen hillitsemisen rinnalla.

Mutta voinko olla varma, etteivät ovelat kainuulaiset lisää turvevoiman osuutta sitä mukaa kuin ekosähkön kysyntä kasvaa? En minä turvetta halua, vaan vanhaa vesivoimaa tai hakkeella tuotettua sähköä.

Ehkäpä on turvallisempaa laskea Kainuun Sähkön yhteistyökumppanin Lumituuli Oy:n varaan. Luontoväen perustama asiakasomisteinen Lumituuli rakentaa ensimmäisen tuulivoimalansa Lumijoelle ensi vuonna. Siinäpä oiva syy lykätä ratkaisu vuodella.

Ensi vuonna moni asia voi olla toisin. Sähkömarkkinakeskus ainakin yrittää saada kilpailua reilumpiin uomiin. Nythän paikallisen jakeluverkon omistavilla yhtiöillä on vielä selvä etu muihin myyjiin nähden. Ne voivat myydä sähköään tosi halvalla ja kerätä rahansa verkkomaksuilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?