1998020806 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

RUOTSALAISET OMISTAVAT MIELELLÄÄN PANKKEJA

15.7.1998 0:00

Kotitalouksien kiinnostus osakkeisiin ja osakesäästäminen on Ruotsissa kasvanut. Joka toinen, 4,5 miljonaa ruotsalaista, omistaa osakkeita. Osakeomistuksen kärjessä ovat pankkiosakkeet. Säästöpankki Föreningssparbankenilla on 487000 osakkeenomistajaa.

Toiseksi laaajin omistuspohja on S-E-Bankenilla, 398000 osakasta ja kolmanneksi suosituin osake on metsäyhtiö Assidomän, 299000 osakkeenomistajaa. Ruotsalaisissa piironginlaatikoissa säilytetään melkoisesti myös Astran, Ericssonin ja Volvon osakekirjoja, kullakin lähes neljännesmiljoona omistajaa.

Ruotsalaistalouksien osakekiinnostuksen kasvusta huolimatta tilastollinen keskustoimistoSCB kertoo, että ulkomainen omistus nelinkertaistunut tämän vuosikymmenen aikana. Vuonna 1990 ulkomaisessa omistuksessa oli 7,7 prosenttia ruotsalaisyhtiöiden pörssiosakkeista. Nyt prosenttiluku on 31,7.

Ruotsin osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Lars-Erik Forsgårdin mielestä ruotsalaistalouksien osakkeenomistus on kaikesta huolimatta vielä liian vähäistä eikä valtiovalta rohkaise kansalaisia osakesäästämiseen.

Toisaalta Forsgårdh varoittelee, että kasvava ulkomainen omistus lisää Ruotsin riippuvuutta kansainvälisten sijoitusmarkkinoiden heilahteluista, koska pääoma on nopealiikkeistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?