199801772 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

STADIN TOTEEMI USKOO TÄHTIIN

Elokuva kultarynnäköstä on vaatinut ketterää kieltä ja nöyrää mieltä

11.7.1998 0:00

Ohjaaja Åke Lindman on kovan stadilaisen perikuva. Mies on tuiman näköinen ja tunnetusti kovaluinen. Tyypittelijöiden harmiksi hän on muutakin: henkevä, rehti ja sinnikäs. Ja nykyään itseasiassa espoolainen.

Lindman on myös lapinhullu. Paraikaa hän toteuttaa suurta haavettaan ja ohjaa Lapissa elokuvaa jo vuosikymmeniä kutkuttaneesta aiheesta.

Pulavuosien 1868-1872 kultarynnäköstä kertova suurelokuva Lapin kullan kimallus täyttää Åke Lindmanin maailman ainakin seuraavan vuoden verran. Kesän aikana tositapahtumiin perustuvaa filmiä kuvataan vielä useilla paikkakunnilla sekä Suomen että Norjan Lapissa.

Ensi-iltaan parituntinen filmi tulee syksyllä 1999. Kolmesta 55 minuutin pituisesta osasta koostuva sarjaversio nähdään myöhemmin myös televisiossa.

Jo elokuvan roolien määrä kertoo kotimaisessa mittakaavassa poikkeuksellisen vaativasta hankkeesta. Lähes sataa näyttelijää varten ovat puvustajat joutuneet urakoimaan liki 300 roolivaatetta. Vaatteet on hiottu lopuun asti: jopa kankaiden leikkaustapa seuraa 1800-luvun lopun tyyliä.

Myös kullankaivajien Kultala-kylän lavastaminen, majoitusten ja matkojen järjestäminen sekä kuvauskaluston ja tarvittavien parinkymmenen veneen kuljetus eri puolille Lappia on ollut valtava operaatio.

Tavaraa on kulkenut korvessa matkassa tonnikaupalla. Mä olen kokenut ja nähnyt paljon, mutta tämä on ollut aivan uskomaton homma. Huh-huh.

Ne kaverit kaiken työn tekevät. Me ohjaajat ja näyttelijät olemme vain tällaisia prinsessoja, joille kaikki passataan eteen.

Elokuvanteko on puheista huolimatta rankkaa puuhaa myös 70-vuotiaalle ohjaajalle. Toisaalta jo vuodet Suomen Filmiteollisuus -yhtiössä legendaarisen T.J. Särkän apulaisohjaajana opettivat Lindmanille kuinka selviydytään mahdottomista tilanteista.

Tälläkään kertaa ei Åke Lindman ole istunut katettuun pöytään, vaan on jo etukäteen tehnyt kovan työn elokuvansa eteen. Tavallisiin kotimaisiin tuotantoihin verrattuna lähes

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?