1998020713 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

ULKOMAILLA OPISKELUVAIHTOEHTOJA

11.7.1998 0:00

Liki 10000 suomalaisopiskelijan arvioidaan opiskelevan vuosittain ulkomailla joko koko tutkintoa tai vaihto-opiskelijana. Toissa lukuvuonna opintotukea ulkomaisiin opintoihin tosin Opintotukikeskuksen mukaan sai vain viitisentuhatta suomalaisopiskelijaa, mutta kaikki lähtijät eivät opintotukea saa tai halua.

Suoraan koko tutkintoa ulkomailla suorittavat saavat hoitaa moninaiset käytännön asiat itse. Eri maissa ja maiden sisällä myös eri korkeakouluissa on erilaiset pääsyvaatimukset, hakumenettelyt, kustannukset jne. Perustietoja saa mm. työvoimatoimistoista ja Kansainvälisen henkilövaihdon keskuksesta Cimosta. Opintotukea omatoimiseen koko tutkinnon suorittamiseen ulkomailla saa tietyin ehdoin.

Sen sijaan kotimaisen tutkinnon osan voi suorittaa ulkomailla useidenkin opiskelijavaihto-ohjelmien kautta, mutta myös omatoimisesti kunhan sopii oman koulun kanssa opintojen sisällyttämisestä osaksi omaa tutkintoa.

Suurin monenkeskinen tiede-, taide- ja ammattikorkeakoulujen vaihto-ohjelma on EU:n ja koko ETA-alueen Erasmus, joka on tarkoitettu kaikkien alojen perus- ja jatko-opiskelijoille. Sen kautta Euroopassa on opiskellut jo tuhansia suomalaisia.

Pohjoismaissa on oma Nordplus kaikkien alojen perustutkintoa suorittaville opiskelijoille ja Nordtek teknillisten korkeakoulujen ja tiedekuntien opintojen loppuvaiheessa oleville. Useat suomalaiset yliopistot ja korkeakoulut ovat mukana myös ISEP-ohjelmassa, jonka kautta pääsee opiskelemaan Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Korkeakouluilla on myös kahdenvälisiä vaihto-ohjelmia yhteistyökorkeakoulujen kanssa.

Vaihto-ohjelman kautta menevälle opiskelupaikka on valmiina, oma ja vastaanottava korkeakoulu auttavat käytännön järjestelyissä, opintotukea saa normaaliehdoin ja useimmiten myös apurahan kulujen korvaukseen. Lähtijät valikoi oma korkeakoulu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?