1998015925 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KÄNNYKÄT VAIKENEVAT SVEITSIN JUNISSA

7.7.1998 0:00

Sveitsin valtionrautatiet kokeilee ensi syksystä lähtien vaunuosastoja, joissa kännyköillä soittaminen on kielletty. Kokeiluun yllyttivät monet matkustajat, jotka valittivat, että toisten matkapuhelujen kuunteleminen pilaa junamatkan.

-Suomessa ei näin pitkälle ole tarvinnut mennä, sanoo VR:n henkilöliikennepäällikkö Antti Jaatinen.

-Yksittäisiä valituksia junassa kännyköimisestä tulee, mutta emme ole joutuneet harkitsemaan soittamisen kieltämistä.

Nuoret matkivat kännykkämiehiä

Sveitsissä on matkapuhelimia vielä selvästi vähemmän kuin Suomessa, ja soittajaa katsotaan helposti syrjäsilmin, varsinkin junassa.

Nuoret matkivat sveitsiläisiä liikemiehiä, jotka soittavat illalla kotiin palatessaan ja kaikkien sanoma on sama: ´Schätzli, I´ bin Zug´ (Kultaseni, olen junassa).

Ei kokonaan kiellettyä

Ykkös- ja kakkosluokkien kokeilu alkaa 27. syyskuuta vilkkaimmin liikennöidyillä reiteillä mm. Zrichistä Bernin kautta Geneveen.

Rauhavaunujen (Ruhewagen) lopullinen kohtalo riippuu matkustajien palautteesta.

Parlamentissa tehtiin esitys matkapuhelimien kieltämiseksi kokonaan junissa, mutta niin pitkälle ei vielä menty. Junista on jo poistettu yleisöpuhelimet, koska niitä ei enää käytetty kännyköiden yleistyessä.

Matkapuhelinten kuuluvuus on Sveitsin junissa heikko Alppien takia. Yhteys katkeilee usein ja uudet soittoyritykset hermostuttavat muita matkustajia. He tietävät, että seuraava keskustelu lähtee taas käyntiin sanoilla: ´No, minä vielä täällä, hei...´.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?