1998020482 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VALLANKUMOUKSELLINEN MATKAILUEHDOTUS

3.7.1998 0:00

Kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki pitää selvitysmies Kari Österlundin ajatuksia Matkailun edistämiskeskuksen (MEK) uudistamisesta osin vallankumouksellisina ja osin mielenkiintoisina. MEK:iä on syytetty tehottomuudesta.

Kalliomäen mielestä esityksessä on vallankumouksellista ajatus, että MEK vähentäisi toimintaansa kotimaassa sekä Pohjoismaissa ja keskittäisi ponnistelunsa sellaisille markkinoille, joita matkailuyritysten on maantieteellisesti tai henkisesti vaikea tavoittaa.

Selvitysmies Österlundin ajatus on hyvä ja kannatettava. Koska matkailu on yritystoimintaa, kilpailun on oltava tervettä eikä valtio voi tukea kaikkea.

Kotimaassa ja vakiintuneilla alueilla yritysten pitää pystyä houkuttelemaan matkailijoita ilman valtion tukeakin. Käytössä oleva rajallinen tuki, eli MEK:in toiminta, on suunnattava sinne, missä tarvitaan pitkäjänteistä pohjustustyötä Suomi-kuvan rakentamisessa.

Tutkimuksen sivutuotteena selvisi, että yhden turistin houkutteleminen Suomeen maksoi 33 markkaa, ja yhden dollarin julkisella panostuksella tuli tuloja 135 dollaria. Suomi sijoittui maavertailussa keskikastiin. Sijoitusta voi pitää hyvänä, koska esimerkiksi matkailumaana pidettävä Israel tienasi dollarilla vain 77 dollaria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?