1998021190 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

WALLENBERGIT LUOPUMASSA SVENSKA DAGBLADETISTA

Ruotsin molemmat päälehdet saattavat päätyä Bonniereille

2.7.1998 0:00

Svenska Dagbladet pysyi vielä keskiviikkona vanhoilla omistajillaan, Wallenbergeillä. Lehden siirtyminen Bonnierin yhtiöille, kuten Aftonbladet eilen uutisoi, jäi ilman vahvistusta. Lehteä myyvän Investor-yhtiön tiedotusjohtaja Nils Ingvar Lundin sanoi, että kuvioissa on edelleen monta tahoa eikä mitään sopimusta Svenska Dagbladetin tai sen osien myynnistä ole tehty.

Myös Bonnierin yhtiöt sekä mediakeskittymiin usein kärkkäästi tarttunut Ruotsin kulttuuriministeri Marita Ulvskog pidättäytyivät kaikilta kommenteilta. Myös Investorin Lundin veti hieman takaisin Aftonbladetin tietoja siitä, että kauppa olisi petattu valmiiksi kulttuuriministeriössä.

Svenska Dagbladetin omistaa yhtiö, jonka osakkeista 60 prosenttia on Wallenberg-yhtiöiden käsissä. Suurin yksittäinen omistaja on Svenska Dagbladet säätiö ja juuri sen piirissä kannetaan huolta lehden konservatiivisen linjan jatkumisesta.

Bonnierin yhtiöt omistavat jo ennestään Ruotsin suurimmat lehdet ja vaikutusvaltaisimmat lehdet Dagens Nyheterin, Expressenin, Sydsvenska Dagbladetin ja talouslehden Dagens Industrin. Mediakeskittyminen olisi aivan silmin nähtävissä, koska Dagens Nyheter, Expressen ja Svenska Dagbladet sijaitsevat vierekkäisissä rakennuksissa, samassa pihapiirissä Tukholman keskustan länsireunalla. Bonnier-suku on myös MTV:stä ja Aamulehdestä synnytetyn suomalaisen Alma Median suurin omistaja.

Packalen: odotettu kuvio

Svenska Dagbladetin mahdollinen siirtyminen Bonnierin suvulle ei yllätä Alma Median toimitusjohtajaa Matti Packalenia. Hän pitää sitä loogisena johtopäätöksenä pitkään jatkuneelle keskustelulle.

- Svenska Dagbladetista ehdittiin puhua monta vuotta. Oli selvää, että omistaja Investor haluaa vetäytyä, joten jonkinlaista ratkaisua osattiin odottaa, Packalen sanoo STT:n haastattelussa.

Packalenin mukaan Svenska Dagbladetin kaupalla ei ole vaikutuksia Suomeen.

- Alma Media ei ole tässä osapuolena millään tavalla, emmekä tunne asiasta käytyjä keskusteluja, hän korosti.

Kesälomaansa maalla viettävä Packalen kuuli uutisen keskiviikkoaamuna sihteeriltään.

- Internetistä olen katsellut, mitä lausuntoja tästä on esitetty.

Packalen on pannut merkille, että Ruotsissa median keskittyminen nostattaa pintaan huomattavasti enemmän tunteita kuin meillä.

- Suomessa ollaan selvästi vapaamielisempiä. Täällä katsotaan lähinnä kilpailun säilymistä, kun taas Ruotsissa puhutaan enemmän poliittisella tasolla. Markkinat ovat kummassakin maassa aika saman tapaisia.

Packalen pitää selvänä, etteivät media-alan muutokset ole vielä ohi. Mediatalot pyrkivät kasvamaan yhä suuremmiksi ja kauniimmiksi, ja yritysostot ovat siihen oivallinen väline.

- Nyt on ollut vahva trendi ryhmittymiä kohti. Ne ryhmittymät, jotka ovat tästä Suomessa avoimesti puhuneet, lähinnä Keski-Suomen Media, Sanoma-ryhmä ja Alma Media, ovat varmasti trendin jatkuessa vauhdissa mukana, Packalen toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?