199801054 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KUKA OSTAISI BENEFONIN?

1.7.1998 0:00

Benefonin seuraava gsm-puhelin on tulossa markkinoille vaisuhkoin odotuksin. Ennakkotietojen mukaan tuleva Benefon Vega ei tuo tullessaan mitään mullistavaa uutta. Markkinoilla alkaakin usko Benefonin mahdollisuuksiin hiipua.

Jos tuleva puhelin ei käy kaupaksi, ostohalukkuutta voisi riittää koko yhtiöön. Alalla on huutava pula ammattitaitoisesta työvoimasta. Hyvä porukka ja valmis tuotantolaitos voisi olla kannattava ostos Nokialle tai Ericsonille markkina-arvon mukaiseen noin 300 miljoonan markan hintaan. Benefon ei kuitenkaan ole myynnissä, yhtiön äänivalta on toimitusjohtaja Jorma Niemisen käsissä.

Benefon lanseerasi ensimmäisen gsm-puhelimensa Benefon Gamman sekä parannetun version Gamma Goldin viime vuonna. Niiden myynti ei ole huikaissut, mutta pitkään odotellut gsm-tuotteet ovat säilyttäneet uskoa yhtiön mahdollisuuksiin sinnitellä mukana. Nmt-puhelimien suhteellisen merkityksen vähentyessä yhtiön tulos on kuitenkin pudonnut vuoden 1994 93 miljoonasta markasta viime vuoden 25 miljoonaan. Vastaavasti myös osakekurssi on pudonnut vuosien 19941995 keskimäärin noin 160 markasta viime aikojen noin 60 markkaan.

Yhtiötä koskevissa markkinakommenteissa kuultaa pettymys siitä, että yritys ei ole pystynyt lunastamaan suuria toiveita. Eräänä syynä vaisuun markkinakehitykseen on myös yhtiön niukkasanaisuus tulevaisuuden näkymistään ja mahdollisuuksistaan. Silti Benefon on säilyttänyt eräänlaisen markkinalemmikin aseman. Benefon on kuitenkin se toinen suomalainen laadukkaiden matkapuhelimien valmistaja, jolle toivotaan ison veljen menestystä. Toiveikkaat uutiset saavat hyvin palstatilaa ja markkinoillakin toistuu ajoittain positiivisempi vire.

Yhtiö on hehkuttanut olevansa maailman pienin yritys, joka on pystynyt kehittämään gsm-puhelimen. Pienuus on valttia monella alalla, mutta suuria tuotekehittelypanoksia ja nopeata tuotekiertoa edellyttävässä matkapuhelinbisneksessä suuri jyrää pienen alleen.

Kymmenien miljoonien kännyköiden valmistus on tuottanut suurille kilpailijoille kumuloitunutta osaamista ja suuret sarjat mahdollistavat hinnan painamisen alas. Pohjolassa vahvat kilpailijat kaappaavat myös valtaosan hyvistä työntekijöistä. Benefonin nmt-puhelimia on totuttu pitämään hyvälaatuisina, mutta gsm-puhelimissa ei tähän asti ole ollut silmiinpistäviä etuja kilpailijoihin verrattuna. Keskeiset valmiusajat ovat jopa olleet kilpailijoita heikompia.

Uuden Benefon Vegan suhteen toistuu aiempin gsm-mallien kysymys: Kuka ostaisi Benefonin ja miksi? Toki Benefon on merkkituote, mutta riittääkö yhtiön voimavarat ja markkinointi luomaan sellaisen brandin, että uudesta puhelimesta tulisi hittituote edes kotimaassa?

Benefon on yhä vahva nmt-puhelimien kaupassa. Yhtiöllä on kolmanneksen osuus nmt 450 -matkapuhelimien kaupassa, joka keskittyy pääosin Itä-Euroopan maihin. Hyvä nmt-osaaminen pitää yrityksen voitollisena, mutta pitkälle tulevaisuuteen se ei riitä. Gsm-puhelimia myytiin viime vuonna yhteensä vähintään 40 miljoonaa kappaletta ja nmt 450 -puhelimia noin 300 000 kappaletta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?