BONNIER SYTYTTI KIRJAKERHOMARKKINAT

Vaikka uudet kerhot hakevat uudenlaisia asiakkaita, ne kisaavat myös samoista lukijoista kuin vanhat

1.7.1998 0:00

Kuluva vuosi on ollut kirjakerhoille vilkas. Tänä vuonna on toimintansa aloittanut kaksi aikuisten kerhoa ja yksi kerho on myyty.

Edellinen vilkas jakso 1970-luvun alussa merkitsi kirjakerhojen esiinmarssia. Nyt kirjakerhot hakevat uudenlaisia asiakkaita, mutta kilpailevat kuitenkin pääasiassa samoista lukijoista.

Merkki ulkomaisesta kiinnostuksesta on se, että Tammen omistaja, ruotsalainen Bonnier, perusti Gummeruksen kanssa Ex Libris -kirjakerhon. Bonnier on yksi Euroopan suurimmista kirjakerhoalan yrittäjistä.

Otavan ja WSOY:n Suuri Suomalainen kirjakerho (SSKK) vastasi Bonnierin vetoon perustamalla uuden erikoiskerhon. Book Avenue tavoittelee urbaaneja ´uusien elämysten etsijöitä´.

Uudet kerhot myyvät pienkustantamojen kirjoja

Yhteistä uusille kirjakerhoille on suvaitseva valikointi. Niille kelpaavat vakiintuneita kerhoja selvemmin myös pienkustantamojen osumat. Book Avenue myy kuukauden tuotteinaan paitsi kirjoja, myös videokasetteja ja cd-levyjä.

Vuoden alussa Gummerus myi Johanna-kirjakerhonsa WSOY:lle. Ennestään WSOY:llä on Uudet Kirjat -kerho. Johanna tarjoaa pääasiassa Gummeruksen, mutta myös WSOY:n kirjoja, Uudet Kirjat -kerhossa suhde on päinvastainen.

Kerhot hankkivat jäseniä sekä osoitteettomalla että osoitteellisella suoramainonnalla. Osoitteelliseen mainontaan kerhot ostavat Väestörekisterikeskuksen kuluttajarekistereitä, mutta myös postimyyntien sekä oman kustannusyhtiön perhe- ja naistenlehtien osoitteistoja. Lisäksi suurimmat kerhot käyttävät ´jäsen hankkii jäsenen´ -menetelmää.

Kirjakerhojen yhteenlaskettu myynti ylitti viime vuonna 200 miljoonaa markkaa. Suomen Kustannusyhdistyksen mukaan kirjamyynti oli vuonna 1996 yli 1,4 miljardia markkaa, joten kirjakerhojen osuus olisi siis vähintään 15 prosenttia.

Book Avenuen tavoite on 20000 asiakasta

Suuri Suomalainen Kirjakerho on ollut koko 29-vuotisen ikänsä markkinajohtaja. Uusia nimikkeitä se julkaisee vuosittain yli 300. Ty

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?