1998012242 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KANADALAINEN KAIVOSYHTIÖ ALOITTAA TIMANTTIETSINNÄT KUHMOSSA

30.6.1998 0:00

Kanadalainen kaivosyhtiö America Mineral Fields aloittaa lähiviikkoina timanttietsinnät Kuhmon Lentiirassa. Kauppa- ja teollisuusministeriö myönsi viime keskiviikkona yhtiölle luvan kaivosvaltauksen tekemiseen.

Kauppa- ja teollisuusministeriö käynnisti Lentiiran esiintymän valtausoikeuksista tarjouskilpailun tämän vuoden huhtikuussa. Mahdollisen timanttiesiintymän löysi alunperin Geologian tutkimuskeskus GTK.

25.5. päättyneenä hakuaikana tuli tarjoukset kahdelta yhtiöltä, joista hävisi kilpailussa North Star Diamonds A/S, joka on käyttänyt yli 10 miljoonaa markkaa timanttien etsimiseen Suomesta ja Ruotsista.

America Mineral Fields on kanadalainen yhtiö, jonka päätoimipaikka on Texasin Dallasissa. Yhtiö etsii maailmanlaajuisesti paitsi timantteja, myös perus- ja jalometalleja. Yhtiö harjoittaa myös kaivostoimintaa.

Nyt tehty valtaussopimus on ensimmäinen timanttivaltaus, joka tehdään Geologian tutkimuskeskuksen tekemien perustutkimusten pohjalta. Aikaisemmin kaivosyhtiöt ovat löytäneet timanttisuonensa itse.

Varaus vasta alku tutkimuksille

KTM:n malminetsinnästä vastaavan ylitarkastajan Heikki Vartiaisen mukaan valtausoikeuden myöntämisestä on vielä pitkä matka varsinaiseen kaivostoimintaan. Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n kaivauksissa alueelta löytyi lambroiittivyöhyke, joka kertoo, että alueelta on mahdollista löytää timantteja.

Suomesta on löydetty timanttiesiintymiä aiemminkin. Asialla on ollut lähinnä Malmikaivos Oy, joka on löytänyt toistakymmentä timanttipitoista kimberliittiesiintymää. Malmikaivos on etsinyt Suomesta timantteja 1980-luvun alkupuolelta saakka. Vuonna 1994 yritys myytiin australialaisille.

Timanttiesiintymiä ei ole toistaiseksi hyödynnetty kaivoksiksi asti. Perinteisesti timantteja on kaivettu Etelä-Afrikasta ja Australiasta, mutta uusia löytöjä on tehty myös pohjoisessa, kuten Pohjois-Kanadassa ja Siperian Jakutiassa, viime aikoina myös Argangelin seudulla.

Ilomantsissa lupaava kultaesiintymä

Suomessa toimii tällä hetkellä kaksi kultakaivosta, ruotsalais-suomalaisen Terra Mining Oy:n kaivos Sodankylän Pahtavaarassa ja Outokumpu Oy:n kaivos Orivedellä.

Outokumpu kaivaa parhaillaan koetunneleita Pampalon löydösalueella Ilomantsissa lähellä Hattuvaaran kylää. Tutkimuksista vastaava Reijo Anttonen pitää hyvinkin mahdollisena, että alueelle perustettaisiin kaivos jo pian vuosituhannen vaihteen jälkeen. Silloin kun Oriveden kaivoksen perustamisesta päätettiin, kaivos vastasi sitä, mitä Pampalon löydöksestä tiedetään nyt.

-Esiintymä jatkuu vähintään 500 metrin syvyyteen, mutta vielä emme tiedä, kuinka syvälle, Anttonen kertoo.

GTK tutkii myös parhaillaan Kiimingissä Oulun lähistöllä yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa, kannattaisiko sinne perustaa kultakaivos. Tutkimukset ovat kuitenkin vasta alkuvaiheessaan.

Inarin torstainen kultalöytö ei aiheuta toimenpiteitä Outokummussa, kertoo Timo Rekola Outokummun etsintäosastosta Outokummusta.

-Pintamaiden huuhtominen on niin pientä touhua, että se ei meille sovi. Me etsimme kalliomalmeja.

Ivalo- ja Lemmenjoelta löytyy vuosittain yhteensä 20 kiloa kultaa. Pahtavaaran kaivoksesta kultaa nostetaan 1000 kiloa vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?