199806109 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

MUSIKAALI ON VARMA VALINTA

26.6.1998 0:00

Kesäteatterin keveät draamat ovat vaihtuneet vakavaksi draamaksi etenkin suurkaupungeissa. Turusta löytyvät Suomen vanhimmat kesäteatterit pitävät kuitenkin linjansa.

Turun Vartiovuori on lapsiperheiden suosikki. Samppalinna vetoaa puolestaan aikuiseen makuun. Spektaakkelimaisine musiikkiesityksineen se seuraa kesäteatterin perinteistä viihdyttäjän roolia. Siksi ulkomaalaiset vieraat tuodaan usein Samppalinnaan Suomen kesäkuriositeetteja esiteltäessä. Siellä ollaan myös sopeuduttu sääolosuhteisiimme, sillä ainoana Suomessa sen pyörivä katsomo on katettu.

Samppalinna satsaa volyymiin

Samppalinnan 39 toimintavuoteen mahtuu pilvin pimein suosikkimusikaaleja ja tähtiä. Lavalla on nähty Kaisu Leppänen, Esko Salminen ja Veikko Sinisalo. Esitykset ovat vaihdelleet Annie Mestariampujasta aina Sound of Musiciin.

Tänä kesänä Samppalinnassa hauskuutetaan yleisöä Hello Dolly -musikaalilla. Päärooleihin on pestattu kansansuosikit Laura Jurkka ja Ismo Kallio. Ensi kesänä 40-vuotista taivalta aiotaan juhlistaa Jukka Kuoppamäen elämästä kertovalla musikaalilla.

Musiikkiteatteri on päämäärätietoinen valinta. Samppalinnassa halutaan tehdä hyvää viihdettä mahdollisimman suurille katsojajoukoille. Tässä ollaan onnistuttu, sillä 882-paikkainen katsomo on yleensä ääriään myöten täynnä. Samppalinnassa vierailee vuosittain noin 50000 kesäteatterinystävää.

Musikaali sopii ulkomaalaisille

Suurin osa Samppalinnan katsojista on aikuisväestöä, mutta viime aikoina suosio on noussut myös nuorten keskuudessa. Turistit saapuvat nauttimaan musikaaleista joukolla, samoin yritykset, jotka hauskuuttavat Samppalinnassa niin asiakkaita kuin työntekijöitä.

Liput kannattaa varata etukäteen, sillä teatterin uskolliset ystävät ovat varanneet niistä ennakkoon yli puolet.

Kahvilan puolella on haluttu kunnioittaa esitystä. Takavuosina Tukkijoella-näytelmän aikana tarjoiltiin hernerokkaa suoraan soppakanuunasta. Dolly-leivosta kesäteatterin ravintoloitsija tarjoaa kuitenkin omassa Vihreä Sammakko -ravintolassaan Yliopistonkadulla.

Suurten kesäteatterien lisäksi lähes jokaisessa niemessä ja notkelmassa esitetään erilaisia näytelmätulkintoja. Ulkomaalaisten vierailijoiden kera kesäteatteriin valmistautuvien on syytä valita mahdollisimman musiikkipitoinen esitys, kun taas perinteitä kunnioittavat kotimaiset kävijät voivat satsata perinteisiin puhenäytelmiin.

Samppalinnan kesäteatteri, tiedustelut 02-2329050. Turun kesäteatteri Vartiovuorella, tiedustelut 02-2312440

Kesäistä draamaa

Romantiikannälkäisille

Viulunsoittaja katolla, Kasinosaaren kesäteatteri, Savonlinna. Puh. 015-273492

Kaunis Veera, Tellus-teatteri, Kuopio. Puh. 017-2612445

Perinteitä kunnioittaville

Niskavuoren Heta, Hauhon kesäteatteri. Puh. 03-6311228

Lapsiperheille

Robin Hood, Karirannan kesäteatteri, Lahti. Puh. 03-8144566

Karjalaan kaipaaville

Maan kämmenellä, Pyynikin kesäteatteri, Tampere. Puh 03-2160300.

Venäläismestareiden ystäville

Lokki Ryhmäteatterin esityksenä, Suomenlinnan kesäteatteri, Helsinki. Puh. 09-718622.

Karamazovin veljekset Helsingin Ylioppilasteatterissa, Mustikkamaa. puh. 09-656969.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?