199804074 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PÖRSSIN JÄRJESTELMIÄ OLISI PITÄNYT TESTATA RINNAN

Pörssin operatiivinen johtaja Asko Schrey:

23.6.1998 0:00

Helsingin pörssin operatiivisen johtajan Asko Schreyn mielestä pörssin uutta ja vanhaa kaupankäyntijärjestelmää olisi pitänyt testata rinnan ainakin neljä kuukautta, jotta uuden järjestelmän puutteet olisi havaittu käytännössä. Näin olisi saatu tositilannetestausta paljon enemmän kuin nyt on ollut mahdollista.

Pörssin uusi tekniikka aiheutti keväällä kaupankäynnissä ongelmia, ja pörssi joutui palaamaan vanhaan järjestelmään.

-Jos asia pitäisi päättää uudelleen niin asiat tehtäisiin toisella tavalla. Se ei ole nyt mahdollista joten nyt pitää toimia siten, että tehtyjen päätösten ja ratkaisujen seurauksia parsitaan käyttökuntoon.

Schreyn mukaan uuden järjestelmän hankkimiseen päädyttiin kolmesta hyväksi kuvitellusta syystä.

-Nykyinen kahdeksan vuotta käytössä ollut järjestelmä käy vääjäämättä teknologisesti vanhentuneeksi. Euromaailma ja vuosi 2000 ovat olleet luonnollisia kynnyksiä ja olemme todenneet, ettei vanhaa järjestelmää kannata ruveta elvyttämään näiden kynnysten ylitse.

-Toinen syy on se, että meille on tullut sellainen tuntuma, että tekemällä itse ja hankkimalla teknologisen ymmärrys tänne pörssin sisälle, voidaan järjestelmiä hallita paremmin kuin nykyisessä tilanteessa. Tällä tavoin saamme hankittua lähiaikojen kilpailutilanteessa tarvitaan fleksibiliteettiä toiminnalle, sanoo Schrey.

Kolmas syy uuden järjestelmän hankkimiseen hänen mukaansa oli, että uudet ohjelmistot vastaavat paremmin tulevaisuuden haasteita. Schrey uskoo, että uusi järjestelmä on 15. syyskuuta käytössä.

-Olemme saaneet aika suuren varmuuden siitä, että ohjelmat stabiloituvat ja saamme järjestelmän parsittua kuntoon. Viime viikon tiistaina tehty testi meni hyvin, vaikka järjestelmässä olikin vielä pientä jälkeenjääneisyyttä. Kun linjat saadaan kuntoon niin on hyvä syy olettaa, että järjestelmä toimii vauhdikkaasti, Schrey uskoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?