199803739 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

UUSI TAVARATALO TUPLAA STOCKMANNIN VOLYYMIN

Stockmannin Smolenskajasta Venäjän ensimmäinen länsimainen tavaratalo

19.6.1998 0:00

Marraskuussa valmistuva Smolenskajan tavaratalo Moskovassa on vasta alkusoittoa Stockmannin Venäjän-suunnitelmissa. Muutaman vuoden kuluttua yhtiöllä saattaa olla suurvallan pääkaupungissa useita tavarataloja.

-Ei ole mahdotonta, että 3-5 vuoden kuluttua Stockmann on Moskovassa muutamaa kertaluokkaa nykyistä suurempi, Stockmannin venäläisen tytäryhtiön ZAO Kalinka-Stockmannin Moskovan aluejohtaja Jussi Kuutsa sanoo.

Kuutsan mukaan Moskovaan mahtuisi muutama Smolenskajan kokoinen tavaratalo - onhan Stockmannilla Suomessakin pelkästään pääkaupunkiseudulla kolme tavarataloa.

-Smolenskajan ensimmäisen kokonaisen toimintavuoden myynniksi on budjetoitu 300 miljoonaa markkaa, mikä tuplaa volyymimme Moskovassa, kaksi vuotta Stockmannin leivissä ollut Kuutsa sanoo.

Tavaratalohanke viivästyi

Kokonaispinta-alaltaan 7000 neliön suuruinen uusi tavaratalo on osa Smolenskaja-liikekeskusta Arbatin kävelykadun päässä Moskovan keskustassa. Stockmannin vuokranantajana on venäläinen kiinteistöyhtiö Tema.

Tavaratalon valmistumisaikataulu petti. Vihkiäisten piti olla jo keväällä, mutta rakennuttajan rahoitusvaikeudet siirsivät avajaiset marraskuuhun.

-Muuta rahallista menetystä viiveestä ei tullut kuin menetetty puolen vuoden myynti, Kuutsa sanoo.

Uusi tavaratalo työllistää 300 uutta työntekijää nykyisten yhteensä 335:n lisäksi. Eteläisessä Moskovassa sijaitseva pieni kodintarvikemyymälä suljetaan tavaratalon valmistuttua, ja myymälän henkilöstö siirtyy uuteen tavarataloon vanhoina työntekijöinä.

-Kodintarvikemyymälä suljetaan, koska se on liian pieni. Kyse on volyymiin perustuvasta bisneksestä, eikä näin pienen myymälän kannattavuus ole tarpeeksi hyvä, selvittää Kuutsa.

Stockmann on lajissaan ensimmäinen länsimainen

Suomalaisyhtiön kanssa Moskovan markkinoilla kilpailevat monet venäläiset ja ulkomaiset yhtiöt, mutta eri konseptilla. Amerikkalaistyylisiä supermarketteja nousee Moskovaan, mutta Stockmannin elintarvikkeita, vaatteita ja kodintarvikkeita samassa pisteessä myyvä tavaratalo on valmistuttuaan lajinsa ensimmäinen.

-Tavaratalo on Moskovan ensimmäinen länsimaisesti toimiva tavaratalo, kiteyttää Kuutsa.

Venäläisillä ei ole vieläkään mahdollisuutta tehdä koko viikon ostoksia samassa paikassa yhdellä kertaa, vaikka supermarketteja kotipaikan lähellä olisikin. Autoja on Moskovassa vielä nytkin harvoilla, eikä peräkontillista tavaraa voi kuskata kotiin metrolla.

Neuvostoaikojen jakelujärjestelmän peruina jokaiselle tuoteryhmälle on omat kauppansa. Valtion suunnitelma rakentaa suurmyymälöitä Moskovan jokaisen ulosmenotien varteen jäi Neuvostoliiton romahduksen alle. Vasta nyt suunnitelma on otettu uudelleen esiin.

Missä viipyvät Suomen lihanmyyjät?

Stockmann ostaa Moskovassa myytävistä elintarvikkeista noin 80 prosenttia sieltä, loput tulevat Suomesta. Kuutsan mukaan suomalaista lihaa menisi nykyistä enemmänkin kaupaksi kymmenen miljoonan asukkaan Moskovassa. Suomalaistuottajat eivät kuitenkaan ole halunneet nähdä vaivaa markkinoille päästäkseen - prosessi kun on byrokraattinen eikä ilmainen.

-Suomalaiset lihanmyyjät ovat reagoineet hitaasti, muotoilee Kuutsa diplomaattisesti.

-Nämä markkinat kyllä kattaisivat ne kustannukset, jotka tarkoituksenmukaisen prosessin pystyttäminen ja ylläpito maksaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?