199805128 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PIKARAKENTAMINENKIN SUJUU PUOLASSA HITAASTI

Paikallisviranomaiset jarruttavat eniten

18.6.1998 0:00

Rakennusmestari Kari Isomäki johtaa Puolassa suomalaisomisteisen TRR Modul Polskan modulirakennusprojektia. Isomäellä on vastaavaa kokemusta mm. Venäjältä, Saksasta ja Irakista.Vaikka rakentaminen onkin Isomäen mukaan Puolassa helpompaa kuin vaikkapa Venäjällä, vanha kommunismin aika on vielä selvästi läsnä.

-Byrokratia rehottaa yhä eikä lakeja tunneta vielä riittävästi. Ihmiset eivät osaa vielä toimia omin neuvoin. Nyt yrittäjän on otettava asioista selvää ja kyettävä soveltamaan niitä käytäntöön.

Isomäki pitää paikallisviranomaisia yrittämisen pahimpina jarruina, vaikka suomalaisiin onkin suhtauduttu uteliaasti Starachowicessa.

-Kohtelu on kyllä ollut ystävällistä. Kaupungin virkamiehet ovat ottaneet hanakasti meihin yhteyttä.

Entä mitkä ovat rakentamisen erot Suomessa ja Puolassa?

Isomäen mukaan Varsovassa työskentely on hyvin erilaista verrattuna pikkupaikkakuntaan. Ne ovat aivan eri maailmoja.

-Ylipäänsä työ etenee Puolassa hitaammin, koska esimerkiksi materiaalitoimitukset eivät luista. Työvoima on ammattitaitoista, mutta toisenlaista. Puolalainen ei ole ahne, mutta osaa ovelasti keksiä syitä lisäansioille.

Modul Polska maksaa työntekijälleen kuukausipalkkaa noin 1000 zlotya eli 1600 markkaa. Se on maan keskipalkan verran. Toimitusjohtaja Isomäen mielestä puolalaiset työntekijät ovat innokkaita oppimaan uutta.

-Toisaalta vielä ei osata kantaa tekemisistä vastuuta.

Pikaruokaloita pikavauhdilla

Ongelmista huolimatta Isomäki luottaa Puolaan. Rakentamisen tarvetta on liki rajattomasti.

-Puola on kommunismista vapautunut valtio, jossa hyvinvointi näyttää olevan mukavassa kasvussa. Maalla on valtavat kehitysnäkymät, Isomäki selvittää.

Leppoisalta mieheltä vaikuttavan toimitusjohtajan pääkallonpaikka sijaitsee Starachowicessä 140 kilometriä Varsovasta etelään.

TRR Modul Polska on vuonna 1989 perustetun Turun Rakennusryhmän tytäryhtiö, joka puolestaan on SRV Viitosten-tytär.

Turun Rakennusryhmässä on toimihenkilöitä noin 30, ja liikevaihto on kasvanut 110 miljoonaan markkaan vuoden 1994 30 miljoonasta markasta.

Turun Rakennusryhmän osakkeista on SRV Viitosilla 65 prosenttia ja Antti-Juhani Lehdellä loput.

-Lehti on ratkaisevasti kehittänyt modulirakentamista. Idean nerous on siinä, että työmaa-aika lyhenee murto-osaan perinteiseen rakentamiseen verrattuna. Modulitiloja on mahdollista muuttaa myöhemmin mieleisekseen.

Noin 300 neliön ravintola valmistetaan kahdeksasta peruskappaleesta, jotka liitetään yhteen kulloisessakin työpisteessä. Vaikka pikaruokalaravintolan pystytys kestää vain puolitoista kuukautta, siitä pitäisi Isomäen mukaan nirhaista vielä parisen viikkoa pois.

Uudet maat, uudet tuotteet

Modul Polska työllistää aliurakoitsijat mukaan lukien noin 60 henkeä. Paristakymmenestä toimihenkilöstä vain neljä on suomalaista.

TRR Modul Polska rakensi viime vuonna Mac Donalds-yhtiölle viisi drive-thru ravintolaa. Liikevaihtoa kertyi miltei 10 miljoonaa markkaa. Kuluvana vuonna suomalaisyhtiö häärii 17 paikkakunnalla, Gdanskista Katowiceen. Budjetti on kolminkertaistunut ja ravintoloita on määrä pystyttää parisenkymmentä.

-Pyrimme tulevaisuudessa Ukrainan, Liettuan, Latvian ja Viron markkinoille. Rakennusohjelmamme monipuolistuu huoltoasemilla, pientaloilla ja kylpyhuonemoduleilla. Viimeksi mainittuja voidaan pitää Turun Rakennusryhmän erikoistuotteena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?