1998018669 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

BRITANNIAN LINJA VAIKUTTAA RUOTSIN EMU-PÄÄTÖKSEEN

Ruotsin valtiovarainministeri Erik Åsbrink:

12.6.1998 0:00

Britannian Eurooppa-politiikka vaikuttaa valtiovarainministeri Erik Åsbrinkin mukaan Ruotsin päätökseen rahaliitosta. Pääministeri Tony Blairin johtaman saarivaltion ratkaisut ovat Ruotsille tärkeitä, koska briteillä ja ruotsalaisilla on samanlaisia näkemyksiä Emusta, Åsbrink sanoo.

-Myöhemmin tapahtuvassa, Emu-jäsenyyttä koskevassa päätöstilanteessa, Ruotsin hallitus ottaa huomioon kehityksen muissa Emun alkuvaiheen ulkopuolelle jäävissä maissa, Åsbrink kertoi.

Hän tähdensi kuitenkin, ettei Britannia päätä Ruotsin Emu-jäsenyydestä. Ruotsin jäsenyys rahaliitossa edellyttää Åsbrinkin mukaan riittävää kansansuosiota.

-Ruotsi on jättänyt oven auki Emu-jäsenyydelle. Kansalaisten on voitava kuitenkin hyväksyä päätös joko parlamenttivaalien tai kansanäänestyksen yhteydessä.

Ruotsin liittyminen Euroopan valuuttakurssimekanismiin Ermiin tai sen seuraajaan Erm2:een tapahtuu vasta mahdollisen Emu-päätöksen jälkeen, Åsbrink totesi.

Bkt-luvut eivät alenna kasvuennustetta

Pohjoismaisen investointipankin Emu-seminaarissa eilen vieraillut Åsbrink vakuutteli, että Ruotsin talous on hyvässä Emu-kunnossa. Edes odotettua alhaisemmiksi jääneet bruttokansantuotteen kasvuluvut eivät hämmentäneet valtiovarainministeriä.

Bkt:n kasvu laski tammi-maaliskuussa 0,9 prosenttia viime vuoden viimeiseen neljännekseen verrattuna. Ruotsin hallitus pitää kiinni ennusteestaan, että bkt kasvaa tänä vuonna kolme prosenttia, Åsbrink vakuutti.

´Rakenteelliset uudistukset ovat välttämättömiä´

Åsbrink kosketteli puheessaan myös talouspolitiikan koordinointia EU:n tasolla. Åsbrink tähdensi rakenteellisen uudistusten tarvetta.

-Euroopan integraatiosta voidaan hyötyä eniten, jos taloutemme sopeutuu paremmin innovaatioiden ja teknologian jatkuvaan kehitykseen. Paremmin toimivat hyödyke-, palvelu- ja työmarkkinat takaavat resurssien tehokkaamman allokoitumisen.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) puhui samassa tilaisuudessa Euroopassa tarvittavista rakenneuudistuksista liki samoin sanankääntein. Sosiaalidemokraatit ovat Suomenlahden molemmilla puolilla alkaneet siis suhtautua vakavammin rakenneuudistusten tarpeeseen.

Åsbrink vaati myös Euroopan sisämarkkinoiden täydellistä toteuttamista. Sisämarkkinakehityksen esteinä hän mainitsi erilaiset rajoitukset ja valtion tuet, jotka vääristävät kilpailua. Åsbrink käytti esimerkkinä maataloutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?