AIKUISTEN LEIKKIRAHA

Julkaistu:

Paikallisrahan vaihtopiirissä palvelut ja tavarat käyvät kaupaksi, mutta valuuttaa ei tarvita
Paikallisraha kuulostaa lasten leikiltä. Se ei noudata tavallisen rahan sääntöjä: sitä voi huoletta käyttää ennen kuin sitä on edes ansaittu, eikä veloille tai säästöille kerry edes korkoa.

Euron käyttöönoton lähestyessä paikallisraha lisää kiinnostavuuttaan ja vieläpä EU:n tuella. Melko hyvä saavutus rahalta, jota ei varsinaisesti ole edes olemassa.

Paikallisrahan voi lyhyesti määritellä palveluiden ja tavaroiden vaihtopiiriksi. Ideana on, että rajatulla alueella olevat piirin jäsenet tarjoavat toisilleen joko palveluita tai tuotteitaan. Piiri julkaisee säännöllisesti myyntiluetteloa, josta löytyy koko tarjonta ja yhteystiedot: ostaa voi vaikkapa autonkorjausta, pianotunteja ja putkitöitä tai marjoja ja käytettyjä pyöriä. Tarjonnan rajana on vain jäsenten mielikuvitus ja taidot.

Ostaja ottaa yhteyttä myyjään ja he sopivat hinnan keskenään. Kauppa kirjataan shekkiin, joka toimitetaan vaihtopiirin kirjanpitoon. Ostajan tiliä veloitetaan ja myyjälle kertyy plussaa, jonka hän voi piirissä käyttää haluamiinsa palveluihin tai tuotteisiin myöhemmin. Raha on näin olemassa vain kirjanpidollisena määritteenä.

Paikallisraha on ns. neutraalia rahaa. Tavallisesta positiivisen koron rahasta se eroaa siinä, että miinuksella olevasta tilistä ei joudu maksamaan korkoa. Vastaavasti säästämistä ei kannusteta säästökorolla. Rahaa voi käyttää halutessaan ja velka on vain piirille annettu lupaus tehdä tulevaisuudessa jotain muiden eteen.

Velkaa voi tehdä reilustikin, koska se tässä nollasummapelissä vastaavasti kasvattaa muiden plussasaldoa. Kyrönmaalla vaihtopiirin toimintaa käynnistänyt projektipäällikkö Salla Laurilehto lupaa, että jossain raja kuitenkin tulee vastaan ja järjestelmän sisäinen protestilista otetaan käyttöön.

Jos näyttää siltä, ettei jäsen aktivoidu tarjoamaan omia palveluitaan, pyrimme keskustelemaan hänen kanssaan. Yleensä kyse on siitä, ettei hän ole vielä havahtunut aktivoitumaan. Äärimmäisessä tapauksessa voimme vaikkapa vaihtolistan alussa varoittaa muita hänen suuresta miinussaldostaan.

Paikallisrahan käyttäjinä voivat olla yksityishenkilöiden lisäksi myös yhdistykset ja yritykset, joista löytyy selkeät vastuuhenkilöt. Eniten rahasta hyötyvät pienet, paikallistalouteen juurtuneet yritykset.

Vientimarkkinoille tähtäävällä paikallisrahasta ei ole hyötyä. Mutta esimerkiksi paikallismarkkinoilla toimiva voi kehittää kanaviaan niin, että raaka-aineet ja osin työkalutkin maksetaan paikallisrahalla

Euron tulo on lisännyt kovasti kiinnostusta paikallisrahaan. On pelätty, että euro-oloissa positiivista rahaa ei riitä kaikille ja seurauksena olisivat konkurssit. Paikallisrahan avulla paikallistaloudesta tulee vähemmän haavoittuva.

Suomessa vasta vähän

Paikallisrahajärjestelmiä on Suomessa vielä alle kymmenen ja vanhimmatkin ovat toimineet vasta 90-luvun puolivälistä. Isonkyrön, Laihian ja Vähänkyrön kunnissa toimivan Kyrönmaan vaihtopiirin toiminta käynnistyi vuonna 1997 Vaasan yliopiston tutkimuslaitoksen projektina. Tukea hanke sai alueen kunnilta, mutta myös EU:n aluekehitysrahaston 5b-rahoista.

Salla Laurilehdolle on langennut yhdistetty keskuspankin johtajan ja lähetyssaarnaajan osa. Vaihtopiirin rahasta, kyröstä, on tehtävä haluttua rahaa.

Minun tehtäväni on ollut tehdä tästä rahasta kestävä ja uskottava. Se perustuu siihen, että rahalla on saatavilla tarpeellisia tuotteita ja palveluita. Olen siis kulkenut ympäri lähetyssaarnaajana ja liittänyt mukaan uusia jäseniä parin kolmen viikkovauhtia.

Paikallisraha sopii erityisen hyvin niille, joilla on kehnosti tavallista rahaa, mutta enemmän aikaa ja erilaisia vajaakäytölle jääneitä taitoja.

Tällä tavalla esimerkiksi työttömille saadaan enemmän käyttörahaa. Valitettavasti ansaitut paikallisrahatkin vievät työttömän sovitellulle päivärahalle. Toivottavasti valtiovalta ymmärtää jossain vaiheessa, että työttömien kannalta tällainen aktivointi on parempaa kuin kotona istuminen.

Sinänsä paikallisraha on täysin laillista puuhaa. Verot ja työnantajamaksut maksetaan asianmukaisesti tavallisilla markoilla. Niinpä vaihtopiirissäkin pitää ainakin vielä käyttää mukana jonkin verran tavallista rahaa. Sopiva suhde on esimerkiksi 60 prosenttia paikallista ja 40 prosenttia tavallista rahaa.

Yhteiskunnan vaatimien maksujenkin takia helpointa on määrittää paikallisvaluutan arvo tavallisen rahan arvoksi. Siis yksi paikallisraha on yksi markka ja myöhemmin yksi euro. Muutoinkin suhde tavalliseen rahaan on selvä: paikallisvaluutta on aina vain täydentävä järjestelmä.

Verottajalle paikallinen raha ei ainakaan periaatteessa ole ongelma. Sitä käsitellään rahan arvoisena vastikkeena ja niin muodoin normaalina tulona. Yrittäjät saavat vaihtopiiriltä kuukauden parin välein tulostettavan tiliotteen. Yksityishenkilöt liittävät tiliotteet veroilmoitukseensa.

Tulevaisuudessa paikallisrahan tietokonepohjainen kirjanpito voisi olla vaikka kuntien tehtävänä. Pisimmällä järjestelmän tukemisessa on tällä hetkellä Isonkyrön kunta, joka on liittynyt mukaan vaihtopiiriin. Kunnan panos on silti vielä vaatimaton.

Kunta on tehnyt kauppoja yhdistyksen kanssa, ei sen jäsenten. Olemme hoitaneet yhdistyksen asioita, lähinnä kopiointia ja ne on laskutettu kyröillä. Jäsenmaksun olemme vastaavasti maksaneet kyröillä. Muuten käyttö on ollut vielä vähäistä, talouspäällikkö Reino Hintsa kertoo.

Isossakyrössäkin uskotaan paikallisrahan tuovan lisää elinvoimaa kuihtuvalle maaseudulle. Hyötyjiä ovat Hintsan mukaan niin työttömät kuin koko paikallinen talouskin. Onnistuakseen raha tarvitsee innokkaat vetäjät, jotka varmistavat, että rahaa voi käyttää mahdollisimman moneen tarkoitukseen.

Paikallisrahalla on annettavaa myös paljon mainostetulle kolmannen sektorin vapaaehtoistyölle. Nykyisellään aktiivit palavat loppuun ja kyllästyvät nopeasti. Vastikkeellisuus parantaisi auttajien motivaatiota, eikä ajaisi autettavaa kiitollisuuskierteeseen. Samalla häviäisi tarve esimerkiksi yhdistyksissä usein käytettyihin pieniin pimeisiin palkkioihin.

Löytyy paikallisrahalle toki ainakin yksi varteenotettava vastustajakin: nykyinen pankkilaitos. Koroton raha ei luonnollisesti sitä juuri kiinnosta. Niinpä vuosikymmenien saatossa useampikin yritys eri puolilla maailmaa on kariutunut pankkien ärhäkkään vastustukseen.

Perustamisopas ja kirjanpito-ohjelma valmistumassa

Vaasan yliopiston projektina edennyt Kyrönmaan vaihtopiirin käynnistäminen on tuottanut muiden piirien iloksi paikallisrahan perustamisoppaan. Siihen projektipäällikkö Salla Laurilehto on kerännyt sekä kokemuksia Kyrönmaalta että muualta maailmalta. Vaasan yliopiston julkaisema kirja ilmestynee kesän aikana.

Projektin aikana tuli esiin myös tarve luoda suomenkielinen tietokoneohjelma paikallisrahan kirjanpitoon. Australiasta peräisin olevan englanninkielisen ohjelman pohjalta onkin valmistumassa parannettu suomalainen ohjelma. Ohjelma on vapaasti saatavissa ensi syksynä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Björn Wahlroos: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja, vaan Nokia

  2. 2

   Postin työtaistelusta tulossa poikkeuksellisen rankka – PAU:n Nieminen: ”Olemme viimeksi uhanneet näin laajoilla lakkotoimilla 1960-luvulla”

  3. 3

   Suuret lakot alkavat Postissa – PAU uhkaa: Jakelu keskeytetään 2 viikoksi

  4. 4

   Posti vastasi lakkoilmoitukseen – suomii PAU:ta rajusti: ”Olemme historiamme vakavimmassa tilanteessa”

  5. 5

   Kommentti: Guggenheimin kaataminen oli ”status quon tyranniaa” – muutoin Nallen madonluvut eivät yllätä

  6. 6

   Suomalaiset villinneen puolalaisketjun vaatemallisto vaihtuu kahden viikon välein – nyt yhtiö kertoo, mitä vaatejätteelle tapahtuu

  7. 7

   Ahti otti takkiin ensin Nokian, sitten Soneran ja lopulta Talvivaaran osakkeissa: ”Jos olisin pitänyt Nokian, olisin nyt miljonääri”

  8. 8

   Ratkaisiko Kerava suomalaisen terveydenhuollon pahimman umpisolmun? ”Eihän tehtaanjohtajakaan mene linjastolle säätämään”

  9. 9

   Kaarnakuoriainen toi yllättävää potkua bisnekseen: metsäkonevalmistaja Ponssen tulos kasvoi

  10. 10

   Kiinteistösijoitusyhtiö Ovaro valitsi toimitusjohtajakseen Marko Huttusen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suuret lakot alkavat Postissa – PAU uhkaa: Jakelu keskeytetään 2 viikoksi

  2. 2

   Björn Wahlroos: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja, vaan Nokia

  3. 3

   Osalle suomalaisista luvassa kymmenien tuhansien perintöpotti – ”Maaseudulta perintö saattaa olla merkittävästi vähäisempi”

  4. 4

   Ratkaisiko Kerava suomalaisen terveydenhuollon pahimman umpisolmun? ”Eihän tehtaanjohtajakaan mene linjastolle säätämään”

  5. 5

   Haluatko säilyttää elintasosi eläkkeellä? Näin paljon sinun pitäisi säästää joka kuukausi

  6. 6

   Olli Rehn kertoo eurokriisin synkimmistä hetkistä: Eurooppa olisi voinut ajautua jopa uuteen suursotaan

  7. 7

   Olli Rehn muistelee dramaattista aamua, jolloin hänen onnellinen elämänsä särkyi – haudan äärellä syntyi johtopäätös

  8. 8

   Ahti otti takkiin ensin Nokian, sitten Soneran ja lopulta Talvivaaran osakkeissa: ”Jos olisin pitänyt Nokian, olisin nyt miljonääri”

  9. 9

   Kommentti: Guggenheimin kaataminen oli ”status quon tyranniaa” – muutoin Nallen madonluvut eivät yllätä

  10. 10

   Posti vastasi lakkoilmoitukseen – suomii PAU:ta rajusti: ”Olemme historiamme vakavimmassa tilanteessa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen luuli löytäneensä itselleen unelmien kodin järvenrannalta Kainuusta – järkyttävä totuus paljastui, kun viranomainen huomasi oudon fontin pöytäkirjassa

  2. 2

   Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

  3. 3

   IS kysyi tavallisilta suomalaisilta, paljonko he saivat perintöä – eläkkeellä oleva Matti, 67, tempaisi esiin kovan luvun

  4. 4

   Näin säästät ruokalaskussa satasia kuukaudessa – suurperheiden äidit paljastavat parhaat kikkansa

  5. 5

   Näin lainakatto vaikuttaisi sinuun – katso, millaiseen kotiin tulosi riittäisivät

  6. 6

   Köyhän lapsuuden kokenut Seppo, 64, asuu nyt miljonäärinä Aurinkorannikolla – ”Ensimmäiseksi pitää lopettaa lottoaminen”

  7. 7

   Suvin perheen Tjäreborgin luksus­loma meni solmuun vain kolme päivää ennen lähtöä – puhelu hotellille paljasti varauksen karun kohtalon

  8. 8

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  9. 9

   Haluatko säilyttää elintasosi eläkkeellä? Näin paljon sinun pitäisi säästää joka kuukausi

  10. 10

   Kiistelty ”paskalaki” astuu voimaan kahden viikon päästä – yli 100 000 kiinteistössä muutokset on vielä tekemättä

  11. Näytä lisää