1998019670 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

MYKORA USKOO KUNNON RIHMASTOON

Suomen suurin sienituottaja haluaa jatkaa kasvuaan sekä Suomessa että ulkomailla

5.6.1998 0:00

Kaksi kolmesta Suomessa myydystä tuoresienipakkauksesta on lähtöisin pienestä Kiukaisten kunnasta. Champ-tuotemerkki on Suomessa vahva markkinajohtaja, ja Satakunnassa valmistaudutaan jatkamaan kasvua.

-Eurooppa on nyt alueemme ja euro rahamme. Kaupankäynti ketjuuntuu ja muun muassa kaupan ketjukampanjoihin tarvittavat määrät kasvavat. Yksittäisen toimittajan on yhä vaikeampi tyydyttää tarpeita, tuotemerkin takana olevan Mykora Oy:n toimitusjohtaja Raimo Raukko sanoo.

Mykora aikoo vastata kovenevaan kilpailuun vahvistamalla omaa tuotemerkkiään ja tehostamalla yhteistyötä. Sieniyhtiölle oleellista on kunnon ´rihmaston´ kasvattaminen.

-Suomalaisen tuoreen herkkusienen pääsy ulkomaan markkinoille vaatii kovaa työtä. Herkkusienten myynti puhtaasti ekologisena tuotteena voisi onnistua. Ulkomaankaupassa voisi olla pieni markkinarako myös muille kotimaisille sienilajikkeille, uskoo Raukko.

Viljelijät toimivat yksityisyrittäjinä

Mykora panostaa verkostoitumiseen. Kiukaisissa työskentelevien 75 ihmisen lisäksi yhtiö työllistää 14 yksityisyrittäjänä toimivaa viljelijää. Suurin osa kasvattaa valkoisia herkkusieniä; osterivinokkaiden, siitakesienten ja ruskeiden herkkusienten osuus tuotannosta on noin kymmenes.

Viljelijät kustantavat itse viljelmänsä sekä viisi kuukautta kestävän koulutuksensa. Aloitus vaatii noin 3-4 miljoonan markan investoinnit.

-Me toimitamme viljelijöille sienien kasvualustan. Sen merkitys on 70 prosentin luokkaa koko sadon onnistumisesta. Lisäksi hoidamme pakkaamisen, kuljetukset ja markkinoinnin sekä tavaramerkin pakettien kylkeen, kertoo Raukko.

Mykoran kannattaa pitää huolta viljelijöistä, sillä yhtiön viime vuoden miljoonan kilon tuotannon pitäisi tänä vuonna kasvaa 1,5 miljoonaan ilman että viljelmien määrää lisätään.

-Nykyisin sienimöt täytetään uudella kasvualustalla yhdeksän viikon välein. Yhdestä alustasta tulee noin kolme satoa. Kun tietotaitomme kehittyy ja yhteistyökumppani

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?