1998010438 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

METSÄFUUSIO JOHTAA SANEERAUKSIIN

Heikkotuottoinen Stora tarttui Metsäliittoa pakenevaan Ensoon

3.6.1998 0:00

Enso ja Stora ovat tuotevalikoimaltaan hyvin samanlaisia yhtiöitä. Niiden vahvimmat alueet vahvistavat toisiaan. Enso ja Stora sopivat yhteen selvästi paremmin kuin esimerkiksi aiemmin Storan kumppaniksi spekuloitu UPM-Kymmene.

Aina toisiaan täydentävien yhtiöiden yhdistyessä ne muistavat kertoa, että päällekkäisyyksien puutteen vuoksi saneerauksia ei tarvita. Logiikka toimii myös toisin päin: päällekkäisyydet antavat mahdollisuuden suurin, yrityksen tuottoa parantaviin saneerauksiin.

Päivänselvä saneerauskohta löytyy markkinointiketjuista. Kun kerran tuotteet ovat pitkälti samoja ei niiden myymiseen tarvita kahta ketjua.

Myös tuotantoa voi tehostaa. Miksi tehdä paperia kokonaisuuden vanhimmilla ja huonoimmilla koneilla, kun uusia ja tehokkaitakin on käytössä ja niillä riittää kapasiteettia yli kysynnän? Fuusioituvat yhtiöt eivät tosin yleensä itse halua elämöidä päällekkäisten tuotealueiden synnyttämillä saneerausmahdollisuuksilla, koska se saattaa synnyttää vastustusta.

Ensosta tulee keskimäärin parempia koneita ja tehokkaampia tehtaita kuin Storasta. Tämän vuoksi Enso on noussut selvästi fuusiokumppaniaan kannattavammaksi, kuten oheiset tulosanalyysitaulukot osoittavat.

Huonon pääoman tuoton vuoksi Stora on hakenut aktiivisesti kumppania. Pääomistajat Wallenbergit haluavat rahoilleen parempaa tuottoa ja saattavat siirtää neparemmin tienaavaan Ericssoniin. Taloussanomien saamien tietojen mukaan Stora neuvotteli ennen Ensoa ruotsalaisen SCA:n kanssa, mutta hanke kariutui.

Suomalaisten ja ruotsalaisten yritysten kasvustrategiat ovat olleet erilaisia. Ruotsalaiset ovat ostelleet vanhoja yrityksiä. Suomalaiset ovat rakentaneet kalliilla aina vaan isompia ja komeampia koneita.

Heikoimmat koneet Euroopassa

Kokonaisuuden huonoimmat koneet löytyvät lähinnä Keski-Euroopasta. Saksalaisen Feldmhlen mukana Storaan tuli vuosikymmenen vaihteessa joukko pieniä koneita. Suomalaisyhtiöt ilkkuivat tuolloin Storan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?