1998018553 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SPONDAN ANNISTA VAUHTIA KIINTEISTÖYHTIÖIHIN

2.6.1998 0:00

Valtion ja Merita Kiinteistöjen myymät kiinteistöyhtiö Spondan osakkeet menivät listautumisannissa kuin kuumille kiville ja sijoittajat uskovatkin kovan kysynnän poikivan sektorille lisäanteja. Suuresta kiinnostuksesta kertoo jo yksistään se, että Spondan institutionaalinen anti ylimerkittiin kaksitoistakertaisesti. Sijoittajat joutuvat listautumisanneissa jättämään ylisuuren tarjouksen varmistaakseen itselleen haluamansa potin. Monen sijoittajan arvellaan Spondan annissa jääneen kuitenkin ilman haluamaansa määrää.

Spondan lisäantia joudutaan odottamaan jonkin aikaa, sillä yhtiön hallituksen puheenjohtajan Raine Vairimaan mukaan valtio ja Merita Kiinteistöt ovat sitoutuneet olla myymättä Spondaa seuraavaan kuuteen kuukauteen.

-Karenssiajan päätyttyä asia varmaan tulee jälleen ajankohtaiseksi, Vairimaa sanoo.

Viimeksi kiinteistöyhtiöitä tuotiin pörssiin laman kynnyksellä. Pörssilistalla noteerattavat yhtiöt kuten Castrum, Citycon ja Interavanti ovat kooltaan Spondaa huomattavasti pienempiä. Spondan odotetaankin lisäävän sektorin kiinnostavuutta ja tuovan etenkin lisää likviditeettiä.

-Spondan anti voi olla osoitus siitä, että sijoittajia kiinnostaa myös uuden markkinan avautuminen, sillä kiinteistösektori on ollut kuolleessa tilassa jo pidemmän aikaa, Habdelsbankenin Helsingissä toimiva analyytikko Markus Larsson toteaa.

Kansainväliset sijoittajat kahmaisivat annissa reilut 70 prosenttia Spondan tarjolla olevista osakkeista loppujen jäädessä Suomeen ja muihin Pohjoismaihin. Valtiovarainministeriössä uskotaan runsaan kansainvälisen kysynnän johtuneen hyvistä kokemuksista ruotsalaisissa kiinteistösijoitusyhtiöissä.

Analyytikkojen mukaan Spondan houkuttelevuutta lisää talouden nousukausi. Lähivuosina on odotettavissa muun muassa voimakasta vuokratuottojen kasvua.

-Seuraavan kahden ja puolen vuoden aikana Spondan on määrä neuvotella uudelleen noin 50 prosenttia vuokrasopimuksistaan. On selvää, että siellä on tilaa nostaa vuokratasoa ja joissakin tapauksissa merkittävästi, Larsson muistuttaa.

Suurin osa Spondan kiinteistökannasta on toimisto- ja liikekiinteistöjä, joiden vuokrausasteet ovat korkeita ja vuokralaiset yleensä vakavaraisia. Liikekiinteistöjen suosiollinen vuokrakehitys riippuu pitkälti yksityisestä kulutuksesta. Esimerkiksi Itäkeskuksen liikehuoneistojen vuokrat ovat sidottu niissä toimivien yritysten liikevaihtoon.

Spondan anti- kuten suurin osa anneista nykyään - hinnoiteltiin niin kutsutulla bookbuilding menetelmällä. Käytännössä menetelmä toimii siten, että tehdessään ostotarjousta ammattisijoittajat määrittelevät kuinka paljon ja mihin hintaan he ovat valmiita ostamaan osakkeita. Spondan tapauksessa annin järjestäjät määrittelivät hintahaitariksi 30-35 markkaa. Kovasta kysynnästä johtuen varsinainen merkintähinta asettui 35 markkaan.

Ensimmäisenä pörssipäivänä Spondan osake päätyi 38,80 markkaan eli 3,80 markkaa yli merkintähinnan. Osakkeella käytiin kauppaa 38 markasta 40 markkaan. Spondalle kertyi vaihtoa runsaat 100 miljoonaa markkaa ja se oli heti Nokian jälkeen päivän toiseksi vaihdetuin osake.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?