199807201 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU TORJUU SUUREN EUROOPPALAISEN DIGITAALITELEVISION LIITON

Kirchin ja Bertelsmannin fuusiohanke kaatumassa

26.5.1998 0:00

Euroopan unioni on hylkäämässä suuren saksalaisen digitaalitekniikkaa käyttävän tv-yhtiön syntymisen.

Kilpailuasiain komissaari Karel Van Miert ehdotti eilen neuvoa antavalle valiokunnalle saksalaisten mediakonsernien Kirchin ja Bertelsmannin tulevaisuuden tv-suunnitelmien teilaamista.

Lopullista EU-komission päätöstä odotetaan keskiviikkona.

EU on tutkinut Kirchin DF1-maksu-tv:n ja Bertelsmannin Premieren yhdistymishaluja jo vuoden vaihteesta lähtien ja pelkää, että liitto synnyttäisi maksutelevisiomonopolin saksankielisiin maihin.

EU huomautti jo aiemmin, että yritysten liitto olisi merkinnyt sitä, että kilpailijoidenkin olisi käytettävä lähetysten vastaanottoon ´mustaa laatikkoa´, D-Boxia, jota Nokia valmistaa Kirchille. Sen avulla televisiota voi käyttää miltei kuin tietokonetta.

Yhteisyhtiö estäisi kilpailun syntymisen

Mediamoguli Leo Kirchin on sanottu sijoittaneen digitaaliseen televisioon miljardi Saksan markkaa, joten hän olisi tarvinnut lisärahoittajaa jatkokehityksiin.

EU:n mukaan yritysten yhteenliittymä estäisi kilpailijoiden syntymisen. Yritykset olivat perustamassa Deutsche Telekomin kanssa jo vastaanottotekniikan yhteisyritystä.

Kirch ja Bertelsmann eivät suostuneet neuvottelujen loppuvaiheessa myöntämään kaapeliverkko-operaattoreille EU:n vaatimaa oikeutta valita ohjelmia maksu-tv:stä ja yhdistää niitä omiin palveluihinsa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?