NAINEN MESTARIKOKKIEN TAUSTALLA

Julkaistu:

Jos Kanavarannan Maria Planting saisi päättää, listalla olisi enemmän suklaata
Alussa oli vuokrasopimus, 178 tyhjää tuolia ja kolme vihreää yrittäjää. Nyt neljän vuoden jälkeen on yhä vuokrasopimus, 178 melkein aina täyttä tuolia ja kolme ei enää niin vihreää yrittäjää. Tässä on lyhykäisyydessään helsinkiläisen ravintola Kanavarannan alku ja nykyisyys.

Kanavararanta kaatui laman aikana pankin syliin, ja Kaj Eräjuuren sisustama ravintola ei koskaan päässyt avaamaan oveaan.

Viiden vuoden jälkeen keittiömestarit Eero Mäkelä ja Gero Hottinger saivat herättää uinuvan ravintolan uuteen eloon. Maria Planting oli palannut ulkomailta, ja kun keittiömestarit kysyivät häntä mukaan Kanavarantaan, hän suostui.

-Jossain elämänvaiheessa melkein kaikille ihmisille tulee halu perustaa oma ravintola, mutta vain harvalla on siihen mahdollisuus. Mukana pitää olla tuuria, sanoo Kanavarannasta pienen siivun omistava Maria Planting, joka oli entuudestaan Mäkelälle ja Hottingerille tuttu.

- Meistä tuntui kuin olisimme tulleet Ruususen linnaan. Kaikki oli valmiina paikoillaan. Tulimme uutena vuonna 1994 täysin valmiiseen ravintolaan. Pyyhimme vain pölyt, ja ravintola oli helmikuun alussa 1994 toimintakunnossa, Maria Planting kertoo.

Kanavarannan alku ei mennyt kuitenkaan ihan suunnitelmien mukaan.

-Olimme tekemässä ravintolasta hyvätasoista, eurooppalaistyylistä brasserie-bistroa, jossa voisi herkutella myös omalla rahalla. Viidakkorumpu levitti kuitenkin kaupungilla viestä, että Kanavaranta on gourmet-ravintola. Ja sitä leimaa yritimme kaikin keinoin välttää.

-Meidän mielestämme gourmet´lla on negatiivinen leima: ei juuri mitään lautasella, kaikki laskussa, Maria Planting sanoo.

Asiakkaiden ja kanavarantalaisten välinen ristiriita korjattiin niin, että ruokaan satsattiin yhä enemmän, mutta hinnat pidettiin entisellään.

Maria Planting ei ole kokki eikä keittiömestari, vaan ekonomi.

-Teen täällä Kanavarannassa sen, mikä ei näy lautasella. Vapautan Eeron ja Geron siihen työhön, jossa he ovat omimmillaan ja parhaimmillaan, Maria Planting sanoo.

Hän hoitaa hallintoa ja markkinointia, on ravintolan yleismies Jantunen, jos suomenruotsalaisesta, sivistyneestä, entisestä Luciasta niin voi sanoa.

Mutta kyllä ruuanlaittokin Maria Plantigilta sujuu. Hän on kurssittanut itseään muun muassa Ranskassa, Italiassa ja Singaporessa. Syntymäpäivänään muutama vuosi sitten hän kustansi kirjan, johon hän kokosi ystäviensä parhaita reseptejä.

Maria Planting on sen sortin ruokaihminen, joka laittaisi listalle tavallista enemmän jälkiruokia ja varsinkin suklaaherkkuja. Mutta keittiömestarit sanovat näissä asioissa viimeisen sanan ja karsivat hellällä kädellä Marian toiveet. Hän ei pahastu herrojen päätöksistä. Kaikki on hyvin, kunhan listalla on Kanavarannan kuohkea suklaatorttu, Maria Plantingin suurin herkku.

Kanavaranta on pitänyt valitsemansa linjan niin ruuassa kuin interiöörissäkin. Ravintolan kaikupohja on klassisen keskieurooppalaisen keittiön valmistustapojen tuntemuksessa.

-Emme juokse trendien perässä. Teemme omannäköistä ruokaa, joka tarjotaan omannäköisessä ravintolassa. Siinä on ruokafilosofiamme, Maria Planting sanoo.

Neljään vuoteen ravintolayrittäjinä mahtuu monenlaista, ei pelkkää suklaakakkua, vaan myös vastoinkäymisiä. Mutta Kanavarannan pitäjät eivät tekisi mitään ratkaisevasti eri tavalla. Konsepti on onnistunut ja toimii.

Ravintola-alan yrittäjäjien ongelmat ovat samat kuin muillakin yrittäjillä. Kustannusten kanssa käydään koko ajan kamppailua, henkilökuntaa ei voida pitää niin paljon kuin haluaisi, verottaja vie liikaa. Listasta tulisi loppumaton, mutta Maria Planting ei halua ruikuttaa.

Vanhassa makasiinissa Katajanokalla sijaitseva ravintola on sen verran nurkan takana, ettei siitä näy Kauppatorille. Tämä onkin lyönyt sellaisen leiman, että Kanavaranta on muka liian kaukana. Ulkomailla kuljetaan hyvän ruuan perässä kymmeniä kilometrejä. Täällä muutama sata metriä on jo liikaa.

Mutta Suomen Gastronomiselle Seuralle Kanavaranta ei ollut liian kaukana. Se valitsi tiilimakasiinissa olevan ravintolan Vuoden Ravintolaksi. Valinta oli selkeä ja yksimielinen.

Seura arvosti Kanavarannan suomalaisista raaka-aineista tehtyä laadukasta, hyvänmakuista ja konstailematonta ruokaa. Ruokalistassa otetaan huomioon sesongin raaka-aineiden tarjonta eli ei mansikoita marraskuussa.

Keittiömestarit Eero Mäkelä ja Gero Hottinger eivät pidä osaamistaan omana tietonaan, vaan he myös opettavat ruuanlaittoa ravintolan yhteydessä olevassa Helsingin Kulinaarisessa Instituutissa. Tässä kokkikoulussa ovat jo sadat kotikokit oppineet tekemään ruokaa mestareiden opastuksella. Kastikekurssista on tullut melkein jo legenda.

- Kursseilla kaiken lähtökohta on, että ruuanlaitto on mukavaa. Kunhan vain tekee niin kuin opettajat sanovat ja noudattaa reseptiä, niin varmasti onnistuu, Maria Planting sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Eronnut mies haki lohtua nettipeleistä: asunto meni, auto meni – oikeus lähetti tylyt terveiset

    2. 2

      Katariina, 47, myi puutalokotinsa ja muutti vuokralle pieneen yksiöön – ”Olin asunut lähinnä keittiössä ja makuuhuoneessa”

    3. 3

      Kahden rakennusalan yrityksen epäillään laiminlyöneen miljoonien verot – rikostarkastaja: ”Suurin harmaan talouden juttu vuosikymmeneen”

    4. 4

      Osaatko sanoa, paljonko kevytmaito maksaa? Testaa 10 kysymyksellä, kuinka vieraantunut olet arjesta

    5. 5

      Myrskylän taksiyrittäjät kertovat, miksi Kela-kyydit eivät houkuttele: ”Siitä ei tullut muuta kuin tappiota”

    6. 6

      Kommentti: Finnair rakensi keinon, jolla ilmastotietoiset voivat kompensoida lentämisen päästöjä – mutta suhteellisuuden nimissä kannattaa huomioida pari asiaa

    7. 7

      Sairaala eri maakunnassa, Kela-taksi jätti tulematta – muistisairaan Raimon, 86, matkan hinta nousi pilviin

    8. 8

      Li Andersson hämmästyi epäsuhtaa sähkölaskussaan: ”Sähkön osuus oli 8 euroa ja sähkönsiirto pitkälle yli 50 euroa”

    9. 9

      Jan Hurrin kommentti: Nollakorko voi olla uusi normaali – ja se on huono uutinen

    10. 10

      Koodauskoulu Hiven opiskelijat eivät oikeutettuja opintotukeen – opintojen uhkana aktiivimalli ja jopa karenssi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Osaatko sanoa, paljonko kevytmaito maksaa? Testaa 10 kysymyksellä, kuinka vieraantunut olet arjesta

    2. 2

      Sairaala eri maakunnassa, Kela-taksi jätti tulematta – muistisairaan Raimon, 86, matkan hinta nousi pilviin

    3. 3

      Katariina, 47, myi puutalokotinsa ja muutti vuokralle pieneen yksiöön – ”Olin asunut lähinnä keittiössä ja makuuhuoneessa”

    4. 4

      Myrskylän taksiyrittäjät kertovat, miksi Kela-kyydit eivät houkuttele: ”Siitä ei tullut muuta kuin tappiota”

    5. 5

      Jan Hurrin kommentti: Nollakorko voi olla uusi normaali – ja se on huono uutinen

    6. 6

      Eronnut mies haki lohtua nettipeleistä: asunto meni, auto meni – oikeus lähetti tylyt terveiset

    7. 7

      Li Andersson hämmästyi epäsuhtaa sähkölaskussaan: ”Sähkön osuus oli 8 euroa ja sähkönsiirto pitkälle yli 50 euroa”

    8. 8

      Kommentti: Finnair rakensi keinon, jolla ilmastotietoiset voivat kompensoida lentämisen päästöjä – mutta suhteellisuuden nimissä kannattaa huomioida pari asiaa

    9. 9

      Kahden rakennusalan yrityksen epäillään laiminlyöneen miljoonien verot – rikostarkastaja: ”Suurin harmaan talouden juttu vuosikymmeneen”

    10. 10

      Facebookin ex-johtaja Mäkeläinen puolustaa entistä työantajaansa: ”Markilla on sydän paikallaan”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kaarinalla, 40, on Suomen yleisin palkka: kertoo, mihin 2 600 euroa riittää – ”Se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni”

    2. 2

      Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

    3. 3

      Li Andersson hämmästyi epäsuhtaa sähkölaskussaan: ”Sähkön osuus oli 8 euroa ja sähkönsiirto pitkälle yli 50 euroa”

    4. 4

      Osaatko sanoa, paljonko kevytmaito maksaa? Testaa 10 kysymyksellä, kuinka vieraantunut olet arjesta

    5. 5

      Tämä mies tuntee huonot pomot, koska oli itse sellainen: ”20 prosenttia johtajista pitäisi potkia heti pois”

    6. 6

      Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

    7. 7

      Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

    8. 8

      Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

    9. 9

      Kommentti: Palkka jopa 7 000 e/kk ja varma työ – kaikki alkoi 2,5 tunnin testistä

    10. 10

      Sairaala eri maakunnassa, Kela-taksi jätti tulematta – muistisairaan Raimon, 86, matkan hinta nousi pilviin

    11. Näytä lisää