1998019895 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KOKOOMUKSEN ZYSKOWICZ ARVOSTELEE VOIMAKKAASTI YRITYSJOHDON OPTIOITA

´Väärin asetetut ja mitoitetut optiot ovat myrkyttäneet työmarkkinailmapiirin´

21.5.1998 0:00

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ben Zyskowiczin optiokritiikin kärki kohdistuu yritysjohdon ja hallitusten hyvä veli järjestelmään. Huutia saavat sekä ahneet yritysjohtajat että hallitusten vierailevat vuorineuvokset ja valtionyhtiöiden hallintoneuvostojen kansanedustajakollegat, jotka ovat sallineet liian helpon, ilman omaa ansiota palkitsevan optiokäytännön.

Eivät amerikkalaiset sijoitusyhtiöt tai muut omistajat väärinmitoitettuja optioita vaadi, vaan palkkajohtajat, Zyskowicz syyttää.

Yritysten hallituksissa istuu toisten yritysten johtajia, jotka järjestelevät kunhan heille itselleenkin järjestellään.

Lipposen ja Ihalaisen linjoilla

Väärin asetetut ja mitoitetut optiot ovat myrkyttäneet työmarkkinailmapiirin, kiteyttää Zyskowicz viestinsä.

Hän pelkää, että seuraavalla tulopoliittisella kierroksella yritysjohdon ahneuden esimerkkiä seuraavat tavalliset palkansaajat. Zyskowicz sanoo yhtyvänsä pääosin pääministeri Paavo Lipposen optiokritiikkiin ja ymmärtävänsä SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen huolen tulopoliittisista vaikutuksista. Viime viikonloppuna Ihalainen vaati optioetuja kaikille työntekijäryhmille.

Zyskowiczin mielestä optiokritiikki ei ole populismia. Yritysjohdon käyttäytyminen ei saa ajaa koko kansakuntaa palkankorotuskierteeseen, perustelee Zyskowicz peliin puuttumista.

Kokoomuskin herää

Kokoomuksesta ei tähän mennessä juuri ole kuultu poikkipuolista sanaa optioita vastaan. Leonian hallintoneuvostossa istuva puoluesihteeri Maija Perho yhtyy kuitenkin optioetujen kauhisteluun työmarkkinatilanteen valossa. Perhon mukaan Leoniassa ei haaveillakaan optioista.

Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö on aiemmin todennut, että valtion on syytä pitää silmällä valtionyhtiöitä, vaikkei yksityisten yritysten optioihin pääsekään vaikuttamaan.

Nyt IVO:n ja mahdollisesti IVO-Nesteen hallintoneuvostossa istuva kansanedustaja Kimmo Sasi puolestaan lupailee, että optiojärjestelyjä tiukennetaan jatkossa.

Toisaalta hänen mielestään optioita voi jakaa myös hallituksen jäsenille, jos ´hallitus koostuu toimivasta johdosta´. Sasia mukaillen esimerkiksi IVO-Nesteen hallituksen päätoiminen puheenjohtaja Matti Vuoria voisi päästä kiinni optioihin.

Zyskowicz on itse istunut Outokummun ja Enson hallintoneuvostoissa, jotka ovat siunanneet optiojärjestelyt.

Enson kohdalta optiojärjestelmä hyväksyttiin, kun osallistuin ensimmäiseen hallintoneuvoston kokoukseen, Zyskowicz tunnustaa. Hän arvioi, että 1990-luvun alussa Suomeen tulleita optioita oli aluksi vaikea ymmärtää ja arvioida.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?