199804441 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KAUPPAJÄRJESTÖ WTO SAATAVA LÄHEMMÄKSI KULUTTAJAA

Castro sekä Clinton samoilla linjoilla

20.5.1998 0:00

Niin Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kuin Kuuban presidentti Fidel Castrokin ovat ainakin yhdestä asiasta samaa mieltä: Maailman kauppajärjestöä WTO:ta on uudistettava. Molemmat puhuivat WTO:n 50-vuotisjuhlallisuuksissa Genevessä ja painottivat, että järjestö on tuotava lähemmäs kansalaisia, se on avattava kuluttajille.

-WTO luotiin kohottamaan ihmisten elintasoa. Sen on kuunneltava heitä, Clinton vaati.

-WTO:sta on tehtävä inhimillisempi, työkalu paremman maailman puolesta. Talouskriisit leviävät yhä laajemmalle, joten WTO:n on pystyttävä taistelemaan tällaisia kriisejä vastaan, Castro muistutti.

Muuten miehet ottivat sivistyneesti yhteen puheissaan. Castro syytti Yhdysvaltoja taloussodan jatkamisesta Kuubaa vastaan miltei 40 vuoden ajan kauppasaarrolla, Clinton taas painotti demokratian tärkeyttä.

Yhdysvaltojen kauppasaarto on maksanut Kuuballe Castron mukaan 60 miljardia dollaria.

-WTO:n käytäntöjen takia kehitysmaat ovat menettäneet paljon omasta taloudestaan eivätkä teollisuusmaat ole tarjonneet niille mitään vastapainoksi. Me kehitysmaat olemme 80 prosentin enemmistönä WTO:ssa, Castro muistutti WTO:n pääjohtajalle Renato Ruggierolle.

Miten neuvotellaan ja mistä?

EU ja USA sen sijaan kiistelivät Genevessä julkisesti seuraavien kauppaneuvottelujen käymisestä. Clinton lanseerasi ´uuden ajan neuvottelut´, jotka eivät Yhdysvaltain presidentin mukaan voi kestää enää vuosia nopeasti kehittyvässä maailmassa.

-Kaupan esteitä on voitava madaltaa ilman, että joka asia on oltava sovittu ennen kuin paketti on valmis, Clinton vaati.

EU:n puheenjohtaja Jacques Santer taas mainosti EU:n ideaa ´vuosituhannen kierroksesta´.

Clinton vaati myös WTO:n avaamista työ-, ympäristö- ja kuluttajaryhmien foorumeille ja kauppariitojen käsittelemistä julkisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?