199805189 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KOLMANNEN SEKTORIN DILEMMA

15.5.1998 0:00

Terveydenhoitoalan palvelujärjestöjen eli Tepan asiamies Aino Penttilä on huolestunut niin sanottujen kolmannen sektorin yhteisöjen vaikutuksesta terveydenhoitoalalla toimivien yritysten kannattavuuteen. Järjestö pelkää talkoopohjalta toimivien, voittoa tavoittelemattomien yhteisöjen vääristävän alan kilpailua. Kolmannen sektorin yhteisöt laskevat alan kustannustason niin alas, etteivät tavalliset yrittäjät enää voi toimia kannattavasti.

Ilmiö on mielenkiintoinen. Reilu vuosi sitten tasavallan presidentti Martti Ahtisaari nosti kolmannen sektorin esille eräänä ratkaisuna työttömyysongelmaan. Presidentin mukaan erilaisen vapaaehtoistyön tukeminen yleishyödyllisissä yhteisöissä voisi tarjota mielekästä tekemistä työttömille, kun tavallisia työpaikkoja ei kerta kaikkiaan löydy.

Nyt Tepa on nostanut esille asian kääntöpuolen. Erilaiset voittoa tavoittelemattomat yhteisöt tuottavat nykyisin runsaasti hoitopalveluita. Nämä yhdistykset tai osuuskunnat eivät maksa juuri lainkaan palkkoja. Työntekijät saavat rahaa sosiaalisten tulonsiirtojen kautta yhteiskunnalta, tai yhteisöt saavat tukivaroja kunnilta tai vaikkapa raha-automaattiyhdistykseltä.

Tällaisia palveluntuottajia vastaan kannattavuuteen pyrkivät yrittäjät eivät voi kilpailla. Syntynyt tilanne on ikävä. Kolmannen sektorin merkityksen korostamisella on pyritty hyviin tavoitteisiin. Jos se kuitenkin johtaa yritysten kaatumiseen ja työpaikkojen katoamiseen, eivät hyvät tarkoitukset ole toteutuneet. Missään tapauksessa terveen yritystoiminnan edellytysten tuhoamista ei kolmannen sektorin kehittämisen nimissä tule hyväksyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?