199805350 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

BARSEBÄCKIN YDINVOIMALA SAA JATKAA AINAKIN KESÄN YLI

Ruotsin hallitukselle erätappio

15.5.1998 0:00

Ruotsin hallituksen ajama energiapolitiikka sai eilen epäluottamuslauseen maan hallitusoikeudelta (Regeringsrätten).

Korkeinta hallinto-oikeutta vastaava tuomioistuin päätti lykätä hallituksen päätöstä Barsebäckin ydinvoimalan toisen reaktorin sulkemisesta siihen saakka, kun asian oikeuskäsittely on valmis. Hallitus oli asettanut reaktorin sulkemisen takarajaksi heinäkuun 1. päivän, mutta nyt Barsebäck voi toimia täydellä teholla ainakin muutaman kuukauden, mahdollisesti jopa vuosia.

Barsebäckin omistavan Sydkraft-voimayhtiön toimitusjohtaja Göran Ahlström sanoo olevansa helpottunut päätöksestä.

-Tämä parantaa mahdollisuuksiamme myös varsinaisessa oikeuskäsittelyssä, Ahlström uskoo.

Saksalaisen Preussen Elektran ja norjalaisen Statkraftin pääosin omistama Sydkraft on valittanut Barsebäckin sulkemispäätöksestä sekä EU-komissioon että Ruotsin hallitusoikeuteen. Sydkraftin mielestä hallitus toimii vapaata kilpailua vastaan päätettyään sulkea yksityisen Barsebäckin valtiollisen Ringhalsin ydinvoimalan sijaan.

Hallitusoikeus ei ota tässä vaiheessa kantaa sulkemispäätöksen oikeudenmukaisuuteen, vaan toteaa ainoastaan, että reaktorin sulkeminen ja mahdollinen uudelleenkäynnistäminen vaatisivat ydinvoimalalta kohtuuttomia kustannuksia.

Ydinvoimasta tulee nyt vaalikysymys

Hallitusoikeuden lykkäyspäätöksen myötä ydinvoimasta tulee yksi syyskuun valtiopäivävaalien kuumista teemoista.

Ydinvoimaloiden sulkemista vastustavat porvaripuolueet maltillinen kokoomus ja kansanpuolue ehättivät jo eilen vakuuttaa nostavansa kysymyksen esille, jotta ´kansa voi sanoa siitä sanansa´. Mielipidetiedustelujen mukaan valtaosa ruotsalaisista vastustaa Barsebäckin sulkemista, jonka arvellaan maksavan valtiolle 5-20 miljoonaa kruunua.

Hallituksen ja Sydkraftin väliset korvausneuvottelut ovat edelleen kesken, mutta Sydkraft on toimitusjohtajansa Göran Ahlströmin mukaan edelleen halukas jatkamaan niitä.

Ruotsissa hallitusvastuussa olevat sosiaalidemokraatit pääsivät reilu vuosi sitten sopuun keskustan ja vasemmistopuolueen kanssa maan tulevasta energiapolitiikasta. Samalla Barsebäckin toinen reaktori päätettiin sulkea tämän vuoden heinäkuun alkuun mennessä.

Lopullinen päätös asiasta tehtiin tämän vuoden alussa. Taustalla on vuonna 1980 järjestetty kansanäänestys, jonka mukaan valtaosa ruotsalaisista halusi sulkea ydinvoimalat sitä mukaa kun korvaavia energiamuotoja löydetään.

Sekä pääministeri Göran Persson että keskustapuolueen puheenjohtaja Lennart Daleus sanoivat eilen olevansa vakuuttuneita siitä, että sulkemispäätös pitää myös syksyn vaalien jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?