199805701 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KATEUDEN JA KAUNAN VALTAKIRJAT

8.5.1998 0:00

Yritysjohtajien saamat miljoonaoptiot ovat keskustelunaihe, josta jokaisella on mielipide. Kaiken tähän mennessä puhutun jatkeeksi esitän oman käsitykseni.

Optiot edustavat palkitsemista, joka on sidottu suoraan ennalta määriteltyihin tavoitteisiin. Jos tulokset saavutetaan, tilille kilahtaa potti ylimääräistä rahaa eli normaalin palkan lisäksi maksetaan jotakin.

Suomalaiset yritykset ovat eurooppalaisen vertailun perusteella poikkeuksellisen innostuneita tavoitepalkkioista, joihin myös optiot kuuluvat. Suurin yksittäinen syy tähän huumaan tulee äärimmäisen kovasta palkkaverotuksesta. Eurooppalaisessa vertailussa Suomen verotus on huippuluokkaa.

Optioiden tarjoaminen yritysjohtajille ei käsittääkseni liity kovinkaan paljon pelkoon, että yritysjohtajat karkaisivat aivoinensa ulkomaisten kilpailijoiden palvelukseen. Suomalaisten yritysjohtajien ulkomaiset työmarkkinat ovat kohtuullisen rajoitetut.

Sen sijaan tavoitepalkitseminen on tällä hetkellä ainoa tehokas keino kannustaa niin yritysjohtoa kuin koko henkilöstöäkin tehostamaan toimintaansa ja tekemään parempia tuloksia. Eli lisätulojen avulla ihmisiä yritetään saada tekemään enemmän ja parempia tuloksia.

Optiot ovat oikeuksia ostaa yrityksen osakkeita johonkin ennalta määriteltyyn hintaan. Mikäli osakekurssit nousevat, sekä optioiden haltijat että yrityksen osakkeenomistajat ansaitsevat. Raisio Yhtymän tai Nokian tapauksissa rahaa on tullut ´suokuokalla´.

Optioilla kannustetut yritysjohtajat maksavat optiovoitoistaan 60 prosenttia tuloveroa, koska optiovoitto katsotaan osaksi palkkaa. Osakkeenomistajat sen sijaan saavat kurssinoususta koituvan voiton 28 prosentin pääomaverolla. Eli optioiden avulla saavutetuista voitoista tienaavat eniten verottaja ja osakkeenomistajat.

Amerikansuomalaisen professorin Bengt Holmströmin mielipide ´henkilöstöoptioilla ei ole todellista kannustinvaikutusta´ (Kauppalehti 7.5.98) on oman kokemukseni mukaan liioiteltu. Olen työskennellyt useita vuosia yrityksessä, jossa koko henkilöstöä kannustettiin sekä tavoite- että suoritepalkkioilla. Yrityksen tulokset kohenivat tuntuvasti ja henkilöstön tulot lisääntyivät.

Optioiden oikeudenmukaisuutta tulee mitata kokonaisuuden perusteella. Kun henkilö yrittää, saavuttaa tavoitteensa ja onnistuu, hänellä on oikeus myös menestyä taloudellisesti. Ei onnistujaa pidä kadehtia, sillä hän on himoverotettu työn sankari.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?