199808481 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HÄMÄLÄINEN: EKP-PROSESSI OLISI VOINUT OLLA HELPOMPI

1.5.1998 0:00

Suomen Pankin pääjohtajan Sirkka Hämäläisen mukaan tulevan Euroopan keskuspankin (EKP) kannalta olisi ollut suotavaa, että pääjohtajan valintaprosessi olisi sujunut helpommin.

-Olisi ollut toivottavaa, että valintaprosessi olisi ollut helpompi, Hämäläinen sanoi tiedotustilaisuudessa Brysselissä aamuyöstä sunnuntaina.

Hämäläisen mukaan EKP:n nimitysprosessi oli puhtaasti poliittinen, mutta se ei kuitenkaan tule vaikuttamaan uuden keskuspankin itsenäisyyteen.

Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen valittiin Euroopan keskuskuspankin johtokuntaan viisivuotis-kaudeksi.

-Viisi vuotta on oikein sopiva aika, ottaen huomioon korkean ikäni, Hämäläinen totesi kauden pituudesta.

Suomen Pankin pääjohtajan mukaan hän voi tuoda perintönä uuteen keskuspankkiin pohjoismaista tehokkuutta.

Tulevien euro-alueen reuna- ja ydinmaiden eri suhdannesykleistä Hämäläinen sanoi, että suurteen maiden positiivinen kehitys vaikuttaa oleellisesti pienten maiden kehitykseen eikä suhdanne-eroja tule liioitella. Hämäläinen muistutti tässä yhteydessä aktiivisemman finanssipolitiikan korostuvan suhdannesyklien tasaajana.

Pääjohtaja Hämäläinen ei suostunut ottamaan kantaa tulevan Euroopan keskuspankin rahapolitiikkaan ennen kuin hänen nimityksensä on varmistunut.

Valtiovarainministereistä koostuva Ecofin-neuvosto tekee virallisen esityslistan EKP:n johdosta. Euroopan parlamentin talous- ja raha-asiain valiokunta kulee ehdokkaita 7.-8. toukokuuta. Parlamentin täysistunto äänestää ehdokkaista 13. toukokuuta. Äänestystulos ei kuitenkaan velvoita tulevien Emu-maiden valtion ja hallitusten päämiehiä, jotka vahvistavat EKP:n johtokunnan kirjallisella menetelmällä.

--Uutistoimisto Startel, Bryssel, Veera Heinonen, + 358-9- 122 4052

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?