1998010951 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

UPM:N JUHA NIEMELÄ SURFFAILEE SUHDANTEIDEN HUIPULLA

´Oikeita toimenpiteitä, vähän tuuriakin´

30.4.1998 0:00

Suhdanteet ovat nyt UPM-Kymmenen puolella. Siitä käy malliesimerkkinä Raumalla viime perjantaina käyttöön vihitty, maailman suurin päällystettyä aikakausilehtipaperia tuottava tehdas. Investoinnin arvo oli noin kaksi miljardia markkaa, ja tilanne on tälläkin sektorilla parempi kuin pari vuotta sitten, investointipäätöstä tehtäessä.

-Tähän tarvittiin vähän tuuria, mutta myös oikeanlaisia suunnitelmia ja oikeita toimenpiteitä, toimitusjohtaja Juha Niemelä sanoo.

Metsäteollisuusyhtiö UPM-Kymmenen nykyinen meno ja tuloskunto jatkunee myös loppuvuonna, sillä uutta liiketoimintakapasiteettia ei ole tulossa käyttöön aivan lähiaikoina ja tuotteiden kulutus on korkealla tasolla. Niemelän mukaan mitään hintamuutoksia ei ole näköpiirissä.

Yhteistyö Aprilin kanssa jatkuu hankaluuksista huolimatta. Niemelä kiistää, että UPM-Kymmene olisi tyytymätön kumppaniinsa.

-Heidän rahoituksensa meni jumiin, ja ymmärrämme, että siitä syystä heidän aikataulunsa eivät voineet pitää. Meidän asemamme on nyt uusissa neuvotteluissa entistä parempi, joten sana ´tyytymätön´ ei kuvaa tunnelmaamme oikein.

UPM-Kymmene saa April-osuuden alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Indonesiasta, jos haluaa. Vaihtoehtona on osuus Kiinan tehtaasta, ja päätöksentekoon on aikaa ensi vuoteen asti. Miljardiluokan sijoituksesta ei tässä vaiheessa kannata peräytyä.

-Pääjohtaja Sukanto on kaiken sielu, ja hänen ansiostaan Indonesiassa on sekä uudet koneet että länsimaista johtoa, sanoo Niemelä.

Aasian kriisin todellisista vaikutusta vallitsee yhä epävarmuus.

-Meillähän tilausvirta Aasiasta on monissa tuotteissa selvästi vähentynyt; jopa puoleen siitä, mitä se oli ennen kriisiä. Euroopan ja Amerikan vahvuus on sen kuitenkin kompensoinut. Myönteinen Emu-päätös lisää uskoa yritysten toimintaedellytysten paranemiseen.

Alkuvuoden tulos 1,9 miljardia markkaa

UPM-Kymmene paransi tulostaan selvästi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä viime vuoteen verrattuna. Konsernin tulos ennen satunnaiseriä ja veroja oli 1,9 miljardia markkaa, kun se vertailujaksolla viime vuonna oli 1,3 miljardia markkaa.

Tulokseen sisältyy käyttöomaisuuden myyntivoittoja 533 miljoonaa markkaa (763 vuonna 1996). Valtaosa eli 518 miljoonaa markkaa niistä tuli Meritan, Aamulehden ja Sammon osakkeiden myynneistä. UPM-Kymmenen osakekohtainen tulos oli alkuvuonna 5,23 markkaa (3,66). Ilman omaisuusmyynneistä saatuja voittoja osakohtainen tulos oli 3,81 markkaa (1,61).Liikevaihtoa UPM-Kymmene teki tammi-maaliskuussa 12,7 miljardia markkaa (13,1). Liikevoitto koheni 1,8 miljardista 2,3 miljardiin markkaan.

UPM:n mukaan liikevoittoa nostivat paperin hyvän kysynnän myötä kohonneet käyntiasteet sekä vuoden alussa toteutetut hinnankorotukset. Myös pakkausmateriaalit, vaneriteollisuus ja sellu paransivat tulostaan.

Konsernin sijoitetun pääoman tuotto nousi tammi-maaliskuussa 17,0 prosenttiin viime vuoden 13,2 prosentista. Oman pääoman tuotto parani 16,6 prosentista 21,3 prosenttiin. Omavaraisuusaste eli omien varojen osuus taseesta oli maaliskuun lopussa 39,0 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?