1998018932 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

IVO-NESTE NIMITTÄÄ HALLINTOAAN SKANDAALIKSI

29.4.1998 0:00

Nimeltä mainitsematon IVO-Nesteen hallituksen jäsen nimittää lauantain Dagens Industrissa skandaaliksi sitä, että konsernin hallintoneuvostoon nimitetään liiketoiminnan amatöörejä. Hallituksen jäsenen mukaan ulkomaiset investoijat pitävät hallintoneuvoston kokoonpanoa väärinkäsityksenä, joka nakertaa IVO-Nesteen uskottavuutta.

KTM:n neuvotteleva virkamies Ilkka-Christian Björklund on nousemassa IVO-Nesteen hallintoneuvoston ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Kokoomus on tarjonnut puheenjohtajaksi kansanedustaja Kimmo Sasia, jolle on nyt lohkeamassa varapuheenjohtajan paikka. Kummallakaan ei ole vahvaa kokemusta talouselämästä.

Yritysten hallintokäytäntöä seurannut analyytikko pitää IVO-Nesteen organisaatiota liian monimutkaisena. Konsernilla on päätoiminen puheenjohtaja, joka johtaa holding-yhtiön hallitusta. Lisäksi IVO:lla ja Nesteellä on kummallakin omat hallitukset, joita vetääIVO-Nesteen pääjohtaja Heikki Marttinen. Holding-yhtiöllä samoin kuin tytäryhtiöilläkin on omat toimitusjohtajansa.

Poliitikot runnoivat Alkoa

Poliitikot ovat järjestelleet kovalla kädellä myös Alko-konsernin rakennetta. Viinakaupat irrotetaan konsernista erillisiksi yhtiöiksi. Valmistusyhtiöksi jää Primalco ja tukkukauppayhtiö Havistra.

Viinakauppamonopoli jää sosiaali- ja terveysministeriön alaisuuteen, sen sijaan Primalco kauppa- ja teollisuusministeriölle. Uudelleenjärjestelyjen yhteydessä muun muassa pääjohtaja Ilkka Suominen sai luovuttaa paikkansa Alkon hallituksessa.

Viinakauppamonopolin hallitukseen valittiin edustajat sosiaali- ja terveysministeriöstä, valtiovarainministeriöstä ja Kansanterveyslaitoksesta. Lisäksi Suominen sai emoyhtiön hallitukseen esimiehikseen budjettipäällikkö Erkki Virtasen vm:sta, apulaisosastopäällikkö Markku Tapion ktm:tsa sekä neuvottelevan virkamiehen Kari Paasion stm:sta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?