199806899 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

DANSKE BANK EI LÖYDÄ OSTETTAVAA SUOMESTA

Tanskan suurin pankki torjuu pohjoismaisen fuusion

22.4.1998 0:00

Tanskan suurimman pankin Den Danske Bankin laajentumishalut Suomessa törmäävät ostokohteiden puutteisiin. Laajentumiselle olisi tarjolla hyväksi todettu malli Ruotsista, mistä tanskalaispankki hankki vuosi sitten Östgöta Enskilda -pankin.

- Tekisimme mielellämme samoin Suomessa ja Norjassa, mutta on osoittautunut vaikeaksi löytää jotakin ostettavaa, sanoo Danske Bankin pääjohtaja Peter Straarup.

Kotimarkkinoille liian suureksi kasvanut pankki perustaa kunnianhimoiset laajentumispyrkimyksensä kannattavuuteen eikä maantieteellisiin tavoitteisiin, perustelee Straarup. Skandinavian markkinoiden lisäksi Danske Bank pitää mielenkiintoisina esimerkiksi Puolaa, missä vastassa olisivat lähes 40 miljoonan ihmisen pankkimarkkinat.

Pankki uskoo pärjäävänsä kansainvälisillä markkinoilla, koska se on jo osoittanut vahvuutensa Tanskan kovassa pankkikilvassa.

Merita-Nordbankenin johtamismalli epäilyttää

Pohjoismaiden rajojen yli ulottuvista suurfuusioista tanskalaispankki ei ole kiinnostunut.

- Jos kyse olisi suuresta fuusiosta esimerkiksi Merita-Nordbankenin kanssa, voin suoralta kädeltä sulkea sellaisen mahdollisuuden pois laskuista, Straarup toteaa. Hän epäilee tällaisten rakennelmien johtavan tehottomiin johtaja- ja hallintorakenteisiin.

-Siksi ei ole odotettavissa, että Den Danske Bank ryhtyisi tällaisiin skandinaavisiin kokeiluihin. Selvää sen sijaan on, että seuraamme edelleen kehitystä ja tutkimme, mitä askelia tarvitaan arvomme lisäämiseksi osakkeenomistajille. Tämä voi johtaa yritysostoihin tai päinvastoin, hän toteaa.

Danske Bank kasvaa investointipankkina

Tällä hetkellä Dansken päällimmäisin huomio on investointipankkitoiminnan kasvattamisessa Pohjoismaissa. Kasvua haetaan sekä omin ponnisteluin että yritysostoja tähyillen.

Den Danske nappasi Suomessa tammikuussa Teuvo Rossin johtamaan pankin Corporate Finance -yksikköä.

Suomen vähittäispankkisektorilla Den Danskea tuskin nähdään ainakaan vähään aikaan. Suomen toimintojen johtajan Heikki Palosuon mukaan sellaiset suunnitelmat vaatisivat valmiin jakeluverkon hankkimista tai vähintään uudenlaisia, esimerkiksi tietokoneen käyttöön perustuvia asiakasyhteyksiä. Kumpikaan mahdollisuus ei ole nyt ajankohtainen. Ruotsissa pankki harkitsee parhaillaan vakuutus- ja leasing-palvelujen myymistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?