199806848 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

OIKEUDENMUKAISET RADIOLAIT

18.4.1998 0:00

Eduskuntakäsittelyssä olevat esitykset uusiksi radiolaeiksi ovat saaneet etenkin MTV3:n takajaloilleen. Yhtiötä kismittää, kun vastedes tv-toimilupamaksu kasvaa portaittain liikevaihdon kasvaessa. Tämä merkitsee sitä, että MTV3 maksaa mainostuloistaan huomattavasti Ruutunelosta isomman prosentin radiorahastoon, jonka tuotoilla rahoitetaan Yleisradiota.

Pikavilkaisulla MTV3:n esittämä arvostelu kuulostaa järkevältä ja uskottavalta. Kritiikkiin yhtyvät myös Kilpailuvirasto ja Mainostajien liitto. Progressiivisuus voi vääristää kilpailua ja se muistuttaa ikävännäköisesti verotaulukkoa.

Silti progressiivisen mallin käyttöönottoa voidaan perustella juuri kilpailun vääristymisellä - menneisyydessä. MTV3:lla ei olisi nykyistä markkina-asemaansa, jos se ei olisi saanut kasvaa valtakunnallisen televisiomainosmonopolin suojissa kymmeniä vuosia. Heiveröinen mainoskilpailu on alkanut vasta viime vuosina ja uudet toimijat joutuvat markkinoilla vastatusten kokeneen jättiläisen kanssa.

Radiolakien tuoma progressiivinen toimilupamaksutaulukko on oikeudenmukainen. Sama asteikko koskee kaikkia. Jos kilpailu leikkaa kunnolla MTV3:n mainosmyyntiä, yhtiön maksuprosenttikin laskee. Mitä parempaan myyntiin Ruutunelonen yltää, sitä korkeammaksi sen toimilupamaksun prosentti nousee. Samoilla tuloilla yhtiöt maksavat samat maksut.

MTV3:n maksujen taso ei nouse nykyisestä eivätkä yhtiön toimintaedellytykset heikkene. Nykyiset maksut perustuvat Yleisradion kanssa tehtyyn yksityisoikeudelliseen sopimukseen. Ruutunelonen rahoittaa Yleä toimilupaehtojensa mukaan. On toki aika yhtenäistää tämä käytäntö ja siirtää maksuista päättäminen sinne, minne se kuuluu.

Suomessa eduskunta päättää veroista ja maksuista. Se määrää luontevimmin myös toimilupamaksujen tason. Toimilupamaksun olemassaolo on perusteltu, sillä maanpäälliset radioaallot ovat rajallinen luonnonvara. Täysin vapaan kilpailun tilanne on siis mahdoton.

Tulevat radiolait ovat erittäin liberaaleja ja kilpailuhenkisiä. Mainonnassa ainoa tiukennus EU-direktiiveihin nähden koskee alkoholimainontaa. Satelliitti- ja kaapelikanavat vapautuvat kokonaan toimiluvista ja lupamaksuista. Ne eivät kuluta rajallisia radioaaltoja, joten niitä saa olla niin paljon kuin yrittäjiä ja asiakkaita riittää.

Kun toimilupamaksujen perusteena ovat rajalliset radioaallot, on vaikea nähdä, miten maksu vääristäisi kilpailua myöskään lehdistöön nähden. Lehdet eivät ´vuokraa´ mitään yhteiskunnalta. Painokoneita saa rakentaa jokainen kynnelle kykenevä ja paperia riittää kaikille tarvitsijoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?