199803630 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SUOMEN TALVIMATKAILU KOVASSA KASVUSSA

Pääsiäinen myytiin matkailualalla täyteen hyvissä ajoin - Murtomaahiihto tekee paluuta

15.4.1998 0:00

Jos alkukauden tahti jatkuu loppukevään, kasvaa kotimaan matkailu tänä talvena vajaat 10 prosenttia hotelliyöpymisillä mitaten. Kasvu on joka tapauksessa selkeä, sillä pääsiäinen myytiin täyteen jo hyvissä ajoin.

Marraskuussa hotelliyöpymiset kasvoivat 3,5, joulukuussa 9,8 ja tammikuussa 10,1 prosenttia. Etenkin ulkomaalaiset matkailevat Suomessa entistä innokkaammin. He yöpyivät Suomessa marras-tammikuussa vajaat 20 prosenttia useammin kuin vuotta aiemmin.

Turisteja on vieraillut tiuhaan muun muassa Baltiasta, Venäjältä, Portugalista, Kanadasta, Unkarista ja Intiasta. Koko talvikauden kohtalon ratkaisee pääsiäinen, jonka osuus hiihtokeskusten hissilippujen myynnistä on 12-20 prosenttia. Loppuvuosi ei näytä huonolta, koska pääsiäisen majoitustilat myivät tänä vuonna hyvin.

Pohjois-Suomessa hiihtokeskukset oli kansoitettu täyteen jo ennen pyhiä. Ydinalueet varattiin täyteen jo viikkoja ennen pääsiäistä. Sen sijaan huoneita ja mökkejä sai pääsiäisen allakin, jos tyytyi laskettelurinteistä kauempana oleviin tiloihin.

Hissilippujen myynti kasvaa

Suomen hiihtokeskusyhdistyksen puheenjohtaja Guy Catani arvioi, että hissilippujen kauppa kasvaisi tänä talvena kymmenkunta prosenttia. Lipputuotto asettuisi silloin 180 miljoonan markan tuntumaan.

Etelän hiihtokeskuksilla meni huonosti hiihtolomien aikana, koska kelit olivat huonot. Tilannetta korjasi kuitenkin maaliskuu, joka oli kylmä, kuiva ja talvinen. Pohjoisessa ei kuitenkaan kärsitty leudosta ilmanalasta.

Vastaanottopäällikkö Ulla Rauhala Levin Matkailukeskuksesta arvioi, että seudulla yöpyvien määrä kasvaa tänä talvikautena kymmeneksen. Levillä näkyy se, että lomailijat haluavat muuallekin kuin rinteeseen.

-Murtomaahiihto on lisääntynyt tosi paljon. Myös moottorikelkkasafarit ovat suosittuja.

VR varustautui pääsiäisliikenteeseen parinkymmenen lisäjunan ja ylimääräisten vaunujen voimalla. Myös Finnair varautui pääsiäiseen lisäämällä pohjoisen lentoja ja isoja koneita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?