199802541 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

JAPANIN ELVYTYSPAKETTI ETENEE

Aasian mahtimaa leikkaa julkismenoja, mutta lupailee tukea jo lisäbudjetissa

9.4.1998 0:00

Japanin parlamentin ylähuone on hyväksynyt alahuoneen jo maaliskuussa hyväksymän ehdotuksen huhtikuussa alkaneen tilivuoden budjetiksi, mikä merkitsee myös lupaillun elvytyspaketin etenemistä. Maan tulo- ja menoarvioesityksen loppusumma on lähes 77,7 biljoonaa jeniä eli noin 3,25 biljoonaa markkaa.

Parlamentin vaikutusvaltaisemman alahuoneen jo viime kuussa hyväksymä budjetti sisältää melko huomattavia leikkauksia julkisiin menoihin. Julkisten töiden määrärahoja leikataan 7,8 prosenttia viime vuodesta, ja kehitysapua vähennetään 10,4 prosenttia. Valtion velanhoidon kasvavat kustannukset kuitenkin nostavat kokonaismenoja 0,4 prosenttia viime vuodesta. Ilman velanhoitomenoja ja kunnille annettuja takauksia verotuloista budjetti kutistui 1,3 prosenttia.

Hallitus elvyttänee veronalennuksilla

Budjetin hyväksyminen oli ehdoton edellytys Japanin hallituksen jo pitkään lupailemille elvytystoimille. Hallitseva Liberaalidemokraattinen puolue hyväksyi viime viikolla ehdotuksen 2 biljoonan jenin alennuksesta tuloveroihin ensi vuonna. Puolue on jo aiemmin esittänyt noin 8 biljoonan jenin elvytyspakettia sekä julkisten töiden että veronalennusten muodossa. Pakettia on ehdotettu lisäbudjetissa, jota ei voida ottaa parlamentin käsittelyyn ennen varsinaisen budjetin hyväksymistä. Lisäbudjetti hyväksyttäneen parlamentissa ennen kesäkuun puolta väliä.

Japanin hallituksen elvytystoimia on toistaiseksi rajoittanut viime vuonna voimaan tullut laki, joka hillitsee valtion velanottoa: budjettialijäämä ei saa ylittää kolmea prosenttia bruttokansantuotteesta. Lain kumoamista tai tilapäistä lieventämistä on pohdittu sekä parlamentissa että liberaalidemokraattisessa puolueessa. Lain muuttamista pohtiva komitea kokoontuu seuraavan kerran huomenna perjantaina.

Nettovelanotto näyttää pysyvän kurissa

Japanin valtiovarainministeriön mukaan hallitus aikoo ottaa velkaa ennätykselliset 57,9 biljoonaa jeniä tänä tilivuonna. Summasta 15,5 biljoonaa on uutta velkaa, kun lopulla maksetaan vanhoja lainoja. Japanin valtiontalouden kokonaisvelka nousee samalla 279 biljoonaan jeniin tilivuoden loppuun mennessä. Japanin bkt on noin 500 biljoonaa jeniä, eli 20 biljoonaa markkaa.

15 biljoonan nettovelanotto olisi siis melko lähellä kolmen prosentin tavoitetta, eikä 279 biljoonan kokonaisvelka ylitä Maastrichtin 60 prosentin kriteeriä.

Lupaukset elvytystoimista ja odotukset niiden toimeenpanemisesta budjetin tultua hyväksytyksi ovat olleet tärkeä syy Tokion pörssin Nikkei-indeksin toipumiseen huhtikuun alun kuopasta. Markkinat odottavat hallituksen ryhtyvän toimiin pelkkien lupausten sijasta nyt, kun budjetti on saatu pois tieltä ja lisäbudjetti tulee käsittelyyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?