199804427 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PYHIINVAELLUSRAHASTO MENESTYY MALESIASSA

8.4.1998 0:00

Kuala Lumpur

Vaikka Kaakkois-Aasian valuutat ovat romahtaneet, yksi asia ei ole kärsinyt. Maailman suurimmalla seuramatkalla, muslimien pyhiinvaelluksella, on yhtä paljon malesialaisia kuin viime vuonna.

Malesialaisten on kiittäminen pyhiinvaellusrahastoaan: Tabung Haji on ollut Malesian parhaiten menestyviä sijoitusrahastoja, eikä edes talouskriisi ole heikentänyt sen tulosta.

Vaikka Malesian valuutan arvo on laskenut noin 40 prosenttia viime vuodesta, pyhiinvaelluksen hintaa ei nostettu. Tabung Haji tarjoaa vieläpä uutena etuna ilmaiset ateriat. Pyhiinvaeltaja maksaa itse noin 9000 markkaa, ja rahasto subventoi jokaista matkaa tuhannella markalla.

Tabung Haji ei maksa korkoa

Tabung Haji ei maksa talletuksille korkoa, koska se on islaminuskon mukaan kiellettyä. Koron sijasta jaetaan bonusta, joka oli viime vuonna uskonnollisen zakat-veronkin jälkeen 9,5 prosenttia. Pankkikorot alkavat talouskriisin vuoksi olla Malesiassa samaa luokkaa, mutta pyhiinvaellusrahaston lisäetuna on valtiontakaus.

Koska islamilainen rahasto ei voi myöskään ottaa korkotuloja, se ryhtyy tavalla tai toisella osakkaaksi sijoituskohteisiinsa teollisuudessa, maataloudessa ja rakennusalalla.

Tällaisella voiton jakamisen periaatteella toimivat rahastot eivät näytä kärsineen Aasian talouskriisistä yhtä pahasti kuin muut. Yksikään Malesian islamilainen rahasto ei ole kriisin vuoksi saneerattavien rahoituslaitosten listoilla.

Tabung Hajin suurimmat voitot tulivat viime vuonna palmuöljystä, joka on Kaakkois-Aasian voimakkaampia kasvualoja.

Hajiin seitsemän vuoden jonot

Varsinainen pyhiinvaellus eli haji huipentuu Arafat-vuoren juurella, jossa kaikki pyhiinvaeltajat rukoilevat yhdessä. Tänä vuonna heitä on noin kaksi miljoonaa, joista enää vain 25000 on malesialaisia.

Halukkaita olisi paljon enemmän, mutta Saudi-Arabia määräsi pyhiinvaeltajille maakohtaiset kiintiöt 1994.

Tänään rekisteröityvä malesialainen joutuu odottamaan hajille pääsyä seitsemän vuotta.

Pienen pyhiinvaelluksen, umrahin, suorittaminen on sen jälkeen räjähdysmäisesti yleistynyt. Umrahille voi lähteä milloin tahansa, ja se maksaa vähemmän kuin haji.

Keski-ikäisten naisten suosimat umrah-seuramatkat ovat silti saaneet muutamat uskonnolliset johtajat huolestumaan siitä, että Pyhässä maassa käyminen kaupallistuu ja turistisoituu.

-Roskaa. Eihän Mekassa edes ole muuta tekemistä kuin rukoileminen. Herrat vain suhtautuvat ennakkoluuloisesti siihen, että naisetkin pääsevät nykyään pyhiinvaellukselle, toteaa äskettäin umrahilla käynyt rouvashenkilö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?