1998017751 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

UINUVILLA PANKKITILEILLÄ SATOJA MILJOONIA MARKKOJA

27.3.1998 0:00

Kymmenen vuotta käyttämättä olleilla pankkitileillä makaa Suomessa satoja miljoonia markkoja tallettajien rahaa. Käyttämättömiä tilejä arvioidaanolevan lähes kaksi miljoonaa. Eniten rahaa on unohtunut Meritaan ja Postipankkiin.

Meritassa on noin 200000 uinuvaa tiliä. Rahaa niillä on yhteensä 100 miljoonaa markkaa. Suuret luvut selittyvät sillä, että tilit ovat kolmenpankin peruja. Ne on avattu aikanaan Kansallispankkiin, Yhdyspankkiin ja STS-pankkiin.

Postipankissa arvioidaan olevan noin miljoona tiliä, joita ei ole käytetty ainakaan kymmeneen vuoteen. Rahaa niillä on 50-100 miljoonaa markkaa.

Suomen Pankkiyhdistyksestä selitetään Postipankin suurta osuutta sillä, että kaikki julkiset suoritukset, esimerkiksi lapsilisät, maksettiin aikanaanautomaattisesti Postinpankin kautta.

-Monilla oli kuitenkin tilit muissa pankeissa ja kun rahat haettiin pois Postipankista, sinne jäi sitten joitakin markkoja tai kymppejä, johtajaErkki Kontkanen Pankkiyhdistyksestä sanoo.

Osuuspankeissa käyttämättömiä tilejä on lähes puoli miljoonaa. Rahaa niillä on 30-50 miljoonaa markkaa.

Kovin suuria summia yksittäisillä uinuvilla tileillä ei Suomessa uskota olevan. Valtaosalla niistä on vain markkoja tai kymppejä, joillakin myöstuhansia markkoja.

Pankkien luvut ovat tosin vain arvioita. Tarkkoja tilastoja uinuvista tileistä ei ole tehty. Miljoonatilejä Sveitsin malliin ei kuitenkaan uskota olevan.

-Sellaiset käyttämättömät tilit, joilla on suurempia summia, voidaan varmasti laskea yhden käden sormilla, Erkki Kontkanen arvelee.

Koronmaksu loppuu

Talletus on saaminen pankilta ja lain mukaan saaminen vanhenee kymmenessävuodessa. Vuoden 1990 loppuun asti tämä mainittiin myös pankkilaissa.

-Siihen asti saaminen mitätöityi, vaikka tilillä olisi ollut miljoona markkaa. Käytännössä pankit eivät kuitenkaan yleensä noudattaneet tätä, vaanasiakas sai rahansa kymmenen vuoden jälkeenkin, Kontkanen kertoo.

Vuonna 1994 tehdyn viimeisimmän lainmuutoksen mukaan pankkitalletus ei enää vanhene. Koronmaksu tilille kuitenkin lopetetaan, jos sitä ei ole käytettykymmeneen vuoteen.

Käytännössä myös tili lakkaa olemasta ja sillä olevat rahat siirretään ns.koontitilille. Tilinomistaja voi kuitenkin saada rahansa vielä kymmenienvuosien jälkeenkin, jos hänellä on vanha tilinumero tallella.

(UP)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?