199808956 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KUNTIEN VARAINHANKINTA MUUTTUU EUROKSI JO ENSI VUODEN ALUSTA

25.3.1998 0:00

Kuntien varainhankinta ja kassavarojen sijoittaminen muuttuvat pääosin euromääräisiksi heti ensi vuoden alusta ainakin suurimmissa kunnissa ja kuntayhtymissä.

Kuntaliiton mukaan euron laajempaan käyttöön siirrytään kunnissa vuoden 2002 alussa, jolloin verot, maksut, avustukset ja sosiaalietuudet sekä palkat ja palkkiot hoidetaan euroissa.

Talousarviot ja -suunnitelmat laaditaan suosituksen mukaan euroissa viimeistään vuodelle 2002. Atk-ohjelmiston on oltava eurokunnossa viimeistään keväällä 2001, jolloin talousarvion valmistelu käynnistyy. Jo tätä ennen voidaan esittää euromääräiset luvut rinnan markkojen kanssa informaation lisäämiseksi.

Hinnat merkittävä euroissa

Kunnissa ja kuntaryhmissä on myös uudistettava taloushallinnon tietojärjestelmät, hinnastot, lomakkeet ja markoilla toimivat koneet ja laitteet sekä erilaiset kassatoiminnot. Eurot tulevat myös hintamerkintöihin. Kuntien tuottamien palveluiden ja tuotteiden hintamerkinnöissä voidaan ryhtyä asteittain käyttämään markan ohella euroa.

Kunta voi päättää myös esittää laskujensa summat sekä markoissa että euroissa jo ensi vuoden alusta, mikäli laskutusohjelmia toimittaneiden atk-yritysten voimavarat tähän riittävät. Viimeistään eurosummiin on siirryttävä vuoden 2002 alussa.

Vuoden 2002 alkupuoliskolla liikkeellä on samanaikaisesti sekä markkoja että euroja, sillä markka poistuu käteis- ja tilirahana vasta kesäkuun lopussa 2002. Kuntalainen voi maksaa osan maksuista markkoina ja osan euroina.

-Kuntia koskevissa laeissa, säädöksissä ja viranomaispäätöksissä on runsaasti markkamääräisiä lukuja. Kunnissa tehtävää työtä helpottaisi, jos pyöristyssäännöt yhteisesti päätettäisiin sellaisiksi, ettei eurosummiin tule pitkiä desimaaleja, Kuntaliitosta todetaan.

Pyöristämisellä voi olla yllättävän iso merkitys. Kuntaliiton oppaassa esitetään esimerkkinä energiamaksu, joka markoissa on 14,91 penniä kilowattitunnilta. Euroina sama hinta on tarkasti 2,5533445 senttiä. Jos hinta pyöristetään kolmeen senttiin, olisi hinnankorotus 17,5 prosenttia.

Kuntaliitto on julkaissut kuntien avuksi oppaan euron käyttöönotosta. Hyvinkään kaupungin siirtymäsuunnitelma on myös julkaistu esimerkiksi muille kunnille. Maalis- ja huhtikuussa eri puolilla maata pidettävissä koulutustilaisuuksissa annetaan perusvalmiudet kunnan euroon siirtymisprosessin käynnistämiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?