1998016674 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

NAVANISSA LOUHITAAN TULOSTA ENTISTÄ TEHOKKAAMMIN

Outokummun omistaman irlantilaiskaivoksen työehtokiista päättyi palkkajoustoihin

24.3.1998 0:00

NAVAN Kun työehtokiista Outokummun omistaman Tara Mines Ltd:n työntekijöiden ja johdon välillä päättyi, Navanin kaivoskaupunki Irlannissa huokasi helpotuksesta. 19 kuukautta kestänyt riita kärjistyi tammikuussa yritysjohdon uhkaukseen lopettaa kaivostoiminta kokonaan. Se olisi ollut kova isku koko Koillis-Irlannille, sillä kaivos on alueen tärkein työllistäjä.

Dublinilaisen työtuomioistuimen päätös merkitsee toiminnan jatkamista, mutta sen ehtona oli työntekijöiden suostuminen palkkaetujen pienennyksiin. Leikkuriin joutuvat muun muassa ylityökorvaukset.

Kaivososaston päällikkö Reijo Uusitalo kuvaa prosessia uusien toimintamallien ja luottamuksen hakemiseksi. Lääkkeiksi luottamuspulaan hän nimeää koulutuksen ja entistä monipuolisemman tiedottamisen.

- Koko henkilökunnalle pitää antaa mahdollisimman paljon tietoa toimintaan vaikuttavista tekijöistä kuten sinkkitonnin maailmanmarkkinahinnasta.

Suomalaisisännät vaativat tehoja

Outokummun Base Metals -ryhmään kuuluva Tara on koko suomalaisisännyyden ajan hengittänyt erilaisten tehokkuus- ja saneerausohjelmien tahtiin. Ostovaiheessa työntekijöitä oli 1000, nyt noin 600. Heistä kaivosmiehiä on noin 200.

-Heti alussa totesimme, että kaivoksen maan alla liikkuva kalusto oli vanhanaikaista ja huonokuntoista. Uudistamalla kalustoa pystyimme saneeraamaan työntekijöiden määrän 750:een ja lisäämään tehokkuutta, Uusitalo sanoo.

Vaikka kaivoksen tuottavuuden parantamisohjelmaan liittyvät neuvottelut on saatu päätökseen, odotettavissa on yhä tehokkuuden ja kustannusten tarkkaa seurantaa.

-Kuluvan vuoden tuotantotavoitteeksi on asetettu 2,5 miljoonan tonnin maanalainen tuotanto. Kun se jaetaan työntekijöiden määrällä, tuottavuudeksi saadaan 3600 tonnia miestyövuotta kohden, kaivososaston päällikkö Reijo Uusitalo sanoo.

Uusitalon mukaan tavoitteena on päästä 4500 tonniin. Kilpailu maailmalla on kiristynyt: hinnat ovat laskeneet merkittävästi, joten kaivosyhtiöt pyrkivät tehostamaan tuotantoaan.

Euroopan suurimmalla riittää kilpailjoita

Toistaiseksi Tara on Euroopan suurin sinkkikaivos, mutta maailmalla kilpailijoita riittää.

-Koko ajan syntyy uusia kaivoksia, joiden uusi teknologia antaa niille etumatkaa. Isoja esiintymiä on viime aikoina löytynyt muun muassa Australiasta, Kanadasta ja Yhdysvalloista. Niiden maaperässä on paljon malmia, joten kaivokset tuottavat hyvin, Uusitalo sanoo.

Irlannissa Outokumpu on tehostanut malminetsintää yhteistyöllä paikallisen Navan Recources Ltd:n kanssa.

Taran johtaja Charlie Brown uskoo kaivostoiminnan jatkuvan Navanin alueella. Tarassa on hänen mukaansa erityispiirteitä muihin Outokummun kaivoksiin verrattuna.

-Tarassa on malmivaroja yli kymmeneksi vuodeksi. Pystymme suunnittelemaan tulevaisuutta pitkälle, mikäli saamme pidettyä kustannukset kurissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?