1998020528 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

MAATALOUS ON ARVIOITAVA UUDELLEEN

20.3.1998 0:00

Euroopan unionin Agenda 2000 -esitys on Suomen maatalouden kannalta mahdoton hyväksyä. Esitetyssä muodossa toteutuessaan tuottajahintojen pudotus johtaisi Suomen maatalouselinkeinon toivottomaan tilanteeseen. Samalla vaarantuisi koko elintarviketuotannon tulevaisuus ja maaseutualueiden säilyminen asuttuina. Mikä tahansa näistä seuraamuksista on jo niin vakava, että se yksistään riittäisi oikeuttamaan Suomen hallitukselta erittäin jyrkän politiikan.

Ilman radikaaleja muutoksia ei maatalous kuitenkaan Agenda 2000 -ohjelmasta selviä. Kyseessä on EU:n kannalta välttämätön uudistusohjelma. Toisaalta unionin maataloustuet on ajettava nykyistä alhaisemmalle tasolle, jotta maatalousvaltaisten entisten sosialistivaltioiden jäsenyys unionissa olisi edes ajateltavissa. Toisaalta maailmankaupan vapauttamisprosessi, johon EU:kin on sitoutunut, edellyttää elintarviketuotannon tukien alasajamista.

EU ei siten tule Agenda 2000 esityksestä luopumaan, vaikka tässä vaiheessa yksikään jäsenmaa ei suostu esitystä sellaisenaan hyväksymään. Edessä on totinen iltalypsykierros, jolla Suomen on kyettävä puolustamaan etujaan. Lähtökohdat ovat kuitenkin otolliset, sillä EU:n komissio on jo etukäteen luvannut tavalla tai toisella turvata maanviljelyn jatkumisen Suomessa.

Täällä kotimaassa olisikin samaan aikaan tehtävä vinhalla vauhdilla kotitöitä. Ilman jonkinmoisia tuottajahintojen laskuja Agendasta ei tulla selviämään. Meillä olisikin pikimmiten selvitettävä ne tuotantomuodot, jotka maamme eri alueilla ovat kannattavimpia. Todennäköisesti eri puolilla Suomea tuotannon tulevaisuus on juuri näissä tuotantosuunnissa.

Edessä voikin olla maataloustuotannon radikaali keskittyminen, jonka seurauksena jotakin tuotetta kasvatetaan Suomessa huomattavasti yli kotimarkkinoiden kysynnän. Tällöin Suomen on huolehdittava, että Euroopan laajuinen työnjako eri tuotantosuuntien kesken toimii myös käytännössä ja markkinointi toimii.

Ehkäpä Suomessa jatkossa tuotetaan maitoa, sianlihaa tai puikulaperunaa koko Euroopan markkinoille. Edessä oleva maatalouden rakennemuutos merkitsee väistämättä Suomen elintarviketuotannon syvällistä integroitumista koko Euroopan elintarviketuotantoon. Samankaltainen muutos alkoi noin vuosisata sitten, kun parantuneet liikenneyhteydet lopettivat esimerkiksi viljanviljelyn Lapista. Tärkeintä onkin arvioida tilanne uudelleen nimenomaan täällä Suomessa. Suomalaisviljelijöiden on sopeuduttava niin pitkälle kuin se on järkevää, muttei yhtään sen yli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?