199802593 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SUOMI SAI LUVAN VALTATEIDEN EUROVINJETEILLE

18.3.1998 0:00

Suomi voi halutessaan ryhtyä keräämään rekkaliikenteeltä tiemaksuja kaikilla valtateillään, jotka johtavat raja-asemille. Euroopan komissio on ottanut myönteisen ennakkokannan Suomen anomukseen poiketa EU:n eurovinjettidirektiivistä, jonka mukaan jäsenmaat voivat periä yli 12 tonnia painavilta tavarankuljetusvaunuiltaan tiemaksun ainoastaan moottoriteillä.

Koska Suomessa on vähän moottoriteitä, maa on anonut poikkeuslupaa eurovinjettimaksun keräämiseen myös suurimmilla valtateillään.

-Vaikka komission kanssa on päästy alustavaan yksimielisyyteen tieverkosta, tämä ei tarkoita kuitekaan sitä, että suunnittelisimme eurovinjettimaksun käyttöönottoa, kommentoi liikenneministeri Matti Aura eilen Brysselissä.

Merkittävä este tiemaksujen käyttöönotolle on Auran mukaan venäläinen rekkaliikenne, joka joutuisi myös ylimääräisen veron kohteeksi. Venäjä voisi ryhtyä vastatoimiin ja kohdistaa suomalaisiin autoihin uusia maksuja.

Toinen syy on se, että eduskunta vastustaa kuljetusyhtiöiden verotuksen nostamista. EU-maiden liikenneministerit yrittivät eilisessä kokouksessaan päättää uudesta eurovinjettidirektiivistä, johon sisältyy myös Suomen poikkeuslupa.

Uuden direktiiviehdotuksen mukaan vinjettimaksuja keräävät jäsenmaat voivat periä tavarankuljetusajoneuvoilta enintään 1550 ecun vuosimaksun moottoriteillään. Jos kuljetusyhtiö ei halua maksaa vuosimaksua, jäsenmaa voi nyhtää sen rekoilta korkeintaan kuuden ecun päivämaksun.

Uuden direktiivin tavoitteena on ollut poistaa kilpailun vääristymiä liikenteenharjoittajien väliltä, sillä tiemaksut ovat vaihdelleet suunnattomasti eri jäsenmaissa. Tiemaksua rekkaliikenteeltä keräävät tällä hetkellä Benelux-maat, Tanska, Saksa ja Ruotsi, joka aloitti rahastuksen pääteillään helmikuussa.

Jos Suomi ottaisi käyttöön direktiiviehdotuksen mukaiset maksut, tämä merkitsisi kymmenen prosentin nousua kotimaisen kuorma-autoliikenteen verotukseen, joka on nyt noin 350 miljoonaa markkaa vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?