199808093 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

METSA SPECIALTY CHEMICALSILLE SUURINVESTOINTI ÄÄNEKOSKELLE

Toimitusjohtaja Sammasmaan mukaan kapasiteetti on täyskäytössä

17.3.1998 0:00

MSC Metsa Specialty Chemicals -ryhmä laajentaa tuotantoaan Äänekoskella. Yritys rakentaa uuden tuotantolinjan, jonka ansiosta Äänekosken tehtaan tuottaman CMC:n (karboksimetyyliselluloosa) valmistuskapsiteetti nousee nykyisestä 50000 tonnista 65000 tonniin.

Investoinnin arvo on lähes 200 miljoonaa markkaa ja se työllistää suoraan noin 15 uutta työntekijää.

Samalla Äänekosken tehtaan liikevaihdon odotetaan nousevan runsaalla 200 miljoonalla markalla noin 800 miljoonaan markkaan.

Yhtiöllä on tehtaita Äänekosken lisäksi myös Ruotsissa ja Hollannissa. Myös näissä tehtaissa investoinnit ovat käynnissä. Investointien yhteisarvo on noin 250 miljoonaa markkaa.

Syynä investointiin on yhtiön toimitusjohtaja Juhani Sammasmaan mukaan yhtiön päämarkkinoiden CMC-kysynnän odotettua nopeampi kasvu. Erityisesti se näkyy paperi-, öljynporaus- ja elintarviketeollisuudessa.

-Tehtaiden kapasiteetti on tällä hetkellä täydessä käytössä. Uuden tuotantolinjan suunnittelu aloitettiin jo viime kesänä ja sen pitäisi olla valmiina elokuussa 1999. Ruotsin ja Hollannin investointien tavoitteena on tuotantokapeikkoiden avartaminen, laitteistojen uudistaminen sekä asiakaspalvelun parantaminen. Myös näiden investointien toteutus käynnistyy heti ja niiden odotetaan valmistuvan ennen Äänekosken investointia, Sammasmaa kertoo.

Paperista hammastahnaan

Yhtiön tuote CMC on lisäaine, jota käytetään lisä- ja apuaineena esimerkiksi paperin päällystämisessä, öljynporauksessa, elintarvike-, lääke-, tekstiili-, kaivos- ja pesuaineteollisuudessa. Yksi käyttökohde on tekohampaiden kiinnitysaineen lisäaineena.

MSC:n markkinaosuus on MCM:ssä noin kolmasosa koko maailmassa. Paperiteollisuudessa se on 67 prosenttia. Yhtiön Äänekosken tehdas on erikoistunut paperinjalostuksessa tarvittavan MCM:n tekemiseen, Ruotsin tehdas hammastahnan ja hygieniatuotteiden lisäaineen valmistukseen ja Hollannin tehdas farmasiatuotteiden lisäaineisiin.

-Vaikka CMC:stä käytetään yhteistä nimeä, se tarkoittaa 200 erilaista tuotetta riippuen siitä mihin sitä tarvitaan, Sammasmaa selvittää.

Hän korostaa, että CMC:n valmistusprosessi on yhtiön itsensä kehittämä.

-Uusi kapasiteetti suunnataan lähinnä paperi- ja öljynporausteollisuuden käyttämiin CMC-laatuihin. Lisäksi uusi tuotantolinja mahdollistaa aivan uudentyyppisten erikoislaatujen valmistamisen ja auttaa siten yhtiön tavoitteita asiakaspohjansa laajentamiseen, Sammasmaa uskoo.

Entinen metsäserlalainen

MSC Metsa Specialty Chemicals aloitti toimintansa joulukuussa 1996 solmitulla kaupalla, jolloin Metsä-Serla myi kemian teollisuutensa runsaalla miljardilla markalla perustetulle uudelle yhtiölle. Ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö Industri Kapital omistaa yhtiöstä 66 prosenttia, Metsä-Serla 20 prosenttia, hollantilainen Gilde 10 ja yhtiön henkilökunta 4 prosenttia.

Konsernin liikevaihto oli viime vuonna noin 770 miljoonaa markkaa. Yhteensä konserni työllistää noin 350 henkilöä, josta noin 200 on Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?