199809093 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HUIJARIT KÄYTTÄVÄT HYVÄKSEEN EURO-PELKOJA

13.3.1998 0:00

GENEVE Saksalainen säästäjiensuojayhdistys varoittaa vilpillisistä sijoitusneuvojista, jotka hyödyntävät kansalaisten euro-pelkoja. Yhdistyksen neuvoja Heinz Gerlach sanoi Frankfurtissa, että vikkelät investointikonsultit yrittävät pelotella etenkin piensijoittajia inflaatiouhkalla ja tyrkyttävät epäilyttäviä kiinteistö- ja tonttikauppoja.

Gerlach vertasi keinottelijoiden intoa aikaan, jolloin Saksan yhdistyivät ja monet hyväuskoiset itäsaksalaiset olivat ´sijoitusneuvojille´ helppo kohde.

-Eurolla huijataan kuitenkin vain noin kymmenen prosenttia siitä, kuinka suuria tappioita itäsaksalaiset kärsivät yhdentymisen jälkeen. Nyt ihmiset tietävät enemmän sijoittamisesta. Itä-Saksassa miltei joka kansalaisella on huonoja investointikokemuksia kuluneilta vuosilta, Gerlach muistutti.

Huijarit käyttävät Gerlachin mukaan aina hyväkseen syviä poliittisia ja taloudellisia mullistuksia. Hän laskee, että sijoitusrikolliset tienaavat vuosittain miljardeja markkoja.

Yhdistyksen puheenjohtaja Jrgen Förterer viestitti Saksan hallitukselle, ettei Emun pääsyrajoissa saisi tuijottaa vain hetken tilastolukuihin.

-Valuttaunioniin pitäisi siirtyä vain, kun kansantaloudet osoittavat pystyvänsä tasapainoon pitkällä tähtäyksellä, Förterer sanoi.

Hän arvosteli, että Saksa, Italia ja Ranska ovat päässeet Maastrichtin rajoihin numeroja kaunistelemalla. Säästäjien puheenjohtaja varoitti myös, että Euroopan keskuspankin valtaa yritetään heikentää poliittisesti ja heiluttaa näin euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?