199805125 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

FINNET ALOITTI INTERNET-HINTASODAN

Suuret puhelinyhtiöt kuristavat pienoperaattoreita

11.3.1998 0:00

Finnet-yhtiöihin kuuluva Kolumbus aloittaa uuden kierroksen internet-operaattorien hintasodassa. Kolumbus tarjoaa nyt internet-yhteyttä 49 markalla kuukaudessa ilman aikaveloitusta.

-Alan trendinä on siirtyminen kiinteään kuukausimaksuun, jonka päälle tulee ainoastaan paikallispuhelumaksu, markkinointipäällikkö Sari Juslen sanoo.

Tele julisti kiinteät kuukausimaksunsa ennen Kolumbusta, joka kuitenkin pani asiakkaan kannalta puolta paremmaksi. Telen kuukausihinta on juuri ja juuri alle satasen.

Suurten puhelinyhtiöiden hintakisassa pienet internet-operaattorit ajautuvat yhä ahtaammalle. Ne ovat riippuvaisia puhelinyhtiöiden linjoista, joista tulee entistä ruuhkaisempia. Suomessa on kymmeniä pieniä operaattoreita, joista useimmille tilanne on hankala.

Kun verkon kuormitus lisääntyy, pienet operaattorit joutuvat ostamaan lisäkapasiteettia puhelinyhtiöiltä ylläpitääkseen palvelutasoa. Maksaakseen kapasiteetista niiden on hankittava uusia asiakkaita alas kilpailluilla hinnoilla. Noidankehä on valmis.

Puhelinyhtiöille internet-touhu tuottaa aina, sillä jokainen surfaaja - myös muiden operaattoreiden asiakas - maksaa paikallispuhelumaksuja. Siksi ne voivat helposti lisätä hintakilpailun kierroksia. Internetin kasvu kasvattaa väistämättä myös Teleä ja paikallisia puhelinyhtiöitä.

Suomalaiset käyttävät nettiä vielä pääosin työpaikoiltaan, mutta yhä useammalla on yhteys myös kotona. Viime vuonna nettiä käytti viikottain 800000 suomalaista. Luku oli lähes tuplaantunut edellisvuodesta.

-Tänä vuonna kasvu hidastunee hieman, mutta se on edelleenkin ripeää. Nopeimmin netin käyttö lisääntyy pk-yrityksissä, Juslen arvioi.

Internet-koteja oli viime vuonna kymmenen prosenttia kaikista suomalaiskodeista. Tänä vuonna internet-talouksien lukumäärä kasvaa Gallup Markkinatutkimuksen ja IDC Finlandin ennusteiden mukaan 50 prosenttia.

Neljän pelurin markkinat

Tele on kaikilla markkinaosuusmittareilla kiistataton int

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?