1998010924 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

ECOFIN ISKEE HAITALLISEEN VEROKILPAILUUN

10.3.1998 0:00

BRYSSEL EU:n talous- ja valtiovarainministerit päättivät eilen perustaa haitallista verokilpailua varten arviointityöryhmän, jonka puheenjohtaja toimii kaksi vuotta kerrallaan. Näin voitti suurten valtioiden ajama kanta.

Luxemburgin johtama pienten jäsenvaltioiden ryhmä olisi halunnut arviointiryhmän puheenjohtajuuden vaihtuvan puolen vuoden välein, jolloin vetäjä olisi edustanut aina kyseistä EU:n puheenjohtajamaata. Myös Suomi ajoi tätä linjaa.

-Pienen maan ei kannata lähteä pysyviin puheenjohtajuuksiin, sillä se jää helposti ulkopuolelle, kommentoi valtiovarainministeri Sauli Niinistö kokouksen jälkeen.

EU:n talousministerit nimittävät puheenjohtajan myöhemmin yhteisellä päätöksellä. Neuvoston sääntöjen mukaan nimityksistä päätetään yksinkertaisella äänten enemmistöllä, mutta veropoliisiksi ryhtyvän työryhmän nimitykset ovat sen verran arkaluontoisia, että niissä vaaditaan yksimielisyyttä.

Työryhmä on velvollinen arvioimaan, miten paljon eri jäsenvaltiot tarjoavat kansainvälisille yrityksille veroetuuksia, joilla maat houkuttelevat yrityksiä sijoittumaan alueelleen. Arviointiryhmä laatii neuvostolle raportin siitä, miten eri jäsenvaltioiden verotoimenpiteet sopivat yhteen käyttäytymissääntöjen kanssa. Neuvosto voi halutessaan julkaista raportin.

Ecofin-neuvosto päätti viime joulukuun alussa yritysverotuksen käyttäytymissäännöistä, joilla voidaan estää haitallinen verokilpailu jäsenmaiden välillä. Varsinkin Irlanti on houkutellut monikansallisia yrityksiä erilaisilla veroetuuksilla maahansa.

Matkalaskujen väärennykset huolestuttavat

EU:n talous- ja valtiovarainministerit keskustelivat eilen pitkään vuoden 1996 budjetin tilintarkastuskertomuksesta, jossa heitä huolestuttivat eniten talous- ja sosiaalikomitean jäsenten matkalaskujen väärennykset.

Monet talous- ja sosiaalikomitean jäsenet ovat käyttäneet halvempia matkalippuja kuin he ovat matkalaskuissaan ilmoittaneet. Vaikka tämä on parlamentin jäsenille sallittua, talous- ja sosiaalikomitean jäsenet eivät saa näin lain mukaan tehdä.

-Matkalaskujen väärentäjien joukossa ei ole suomalaisia talous- ja sosiaalikomitean jäseniä, sanoo Niinistö.

Neuvosto päätti kuitenkin suosittaa parlamentille, että vuoden 1996 budjetti vahvistetaan tilintarkastuskertomuksen perusteella, mikä merkitsee komissiolle vastuuvapautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?