HYVÄ KONSULTTI TEKEE KOKONAISVALTAISTA JA KONKREETTISTA TULOSTA

Julkaistu:

Konsultin ura kiinnostaa yhä useampia nuoria, kuten myös kokeneita yritysjohtajia. Vaihteleva työ, nopea kehittyminen ja mielenkiintoiset projektit ovat yleensä konsultiksi haikailevien haaveina. Useimmat konsulttina aloittavat vaihtavat kuitenkin alaa muutaman vuoden ´kokeiluvaiheen´ jälkeen: tutkimukset osoittavat, että yli 70 prosenttia konsulteista lopettaa ennen kuin he ovat työskennelleet kolme vuotta alalla.

Kokonaisuutena toimiala kasvaa nopeasti ja aloituskynnys on matala. Suomessa toimivista yli 4000 konsultointiyrityksestä useimmat ovat yhden henkilön yrityksiä. Kuka tahansa voi alkaa konsultiksi, koska lainsäädäntöön pohjautuvia rajoitteita ammattinimikkeen käyttöön ei ole. Miten asiakas voi tässä tilanteessa varmistua konsultin laadusta?

Lähtökohta hyvälle työlle on riittävä tausta, koulutus ja kokemus. Referenssien tarkistukseen kannattaa käyttää riittävästi aikaa. Kannattaa myös selvittää, mitä konkreettisia hyötyjä konsultti on saanut aikaan edellisissä toimeksiannoissaan.

Monista maista löytää jo konsultointialan kehittämistä ja laatua edistäviä järjestöjä. Suomessa Liikkeenjohdon Konsultit ry. (LJK) pyrkii edistämään jäsentensä toiminnan laatua ja keskinäistä osaamista. LJK-nimikettä käyttävien jäsenten valintakriteerit edellyttävät korkeakoulututkintoa tai vastaavia tietoja, hyviä referenssejä ja yli kolmen vuoden näyttöä päätoimisesta, vastuullisesta konsultointityöstä. Järjestöön kuuluu tällä hetkellä noin 50 yritysjäsentä ja 170 henkilöjäsentä.

Yhdessä Helsingin kauppakorkeakoulun kanssa LJK on käynnistänyt kansainvälisen liikkeenjohdon konsulttien sertifiointiohjelman CMC:n (Certified Management Consultant), joka kehittää osallistujien osaamista konsultoinnin laadunhallinnan alueella. Maailmassa on tällä hetkellä yli 10000 sertifioitua CMC-konsulttia. Suomen ensimmäiset CMC-konsultit valmistuivat viime vuonna, ja tämän vuoden ohjelmaan hyväksyttiin alle kymmenen uutta osallistujaa.

Pelkkä ISO 9000 -sertifiointi ei takaa palvelujen laadukkuutta. Toisaalta jollakin yrityksellä saattaa olla toimiva laatujärjestelmä ilman sertifikaattia.

Kannattaa tutkia, miten konkreettisesti konsulttiyritys selvittää toimeksiannon potentiaaliset hyödyt ja asiakkaan odotukset sekä millä tavalla nämä ohjaavat toimeksiantoa. Onko konsultilla käytössään laadunvarmistusmalli, jonka mukaan projektista riippumaton konsultti arvioi hankkeen aikana potentiaaliset riskit?

Lisäksi kannattaa varmistua yrityksen konsulttien osaamisenhallinnasta ja kehittämisestä. Tietävätkö konsultit täsmälliset osaamisprofiilinsa sekä eri taitoalueiden osaamistasot? Tarkistetaanko osaamistasot kunkin projektin osaamistarpeita vasten vai valitaanko projekteihin sillä hetkellä vapaat konsultit?

Useiden konsultointihankkeiden tehokkuutta lisäävät systemaattisten menetelmien ja aikaisemmin toteutettujen parhaiden käytäntöjen (best practices ) soveltaminen. Pitkälle viedyt menetelmät ja osaamiskirjastot voivat vähentää riippuvuutta yksilöllisestä kokemuksesta: osaaminen pysyy talossa vaikka jotkut avainhenkilöt lähtisivät yrityksestä.

Asiakkaan kannattaa selvittää, miten tehokkaasti konsultin yritys pystyy hyödyntämään koko organisaationsa tai yhteistyöverkostonsa osaamispääomaa. Toisaalta on varmistuttava myös menetelmien joustavuudesta ja sopivuudesta hänen omaan hankkeeseensa.

Monet organisaatiot on ´ylikonsultoitu´. Joka vuosi on koulutettu ja tuotu organisaatioon uusia teemoja - laatujohtamista, tulosjohtamista, tiimityötä, prosessijohtamista ynnä muuta. Usein kukaan ei osaa sanoa, mitä konkreettista hyötyä teemoista on saatu.

Yritysjohdon tulisi välttää innostumista irrallisiin teemoihin. Sen kannattaa painottaa liiketoiminnan kokonaisvaltaista ja konkreettista kehittämistyötä.

Asiakaslähtöisen, liiketoimintaympäristön huomioivan strategian määrittely ja sen pohjalta lähtevä konkreettisten liiketoiminnan tavoitteiden, periaatteiden ja tarvittavien muutosten identifiointi antavat pohjan tuloshakuiselle kehittämistoiminnalle.

Muutoksen läpivienti edellyttää systemaattista suunnittelua, projektien määrittelyä, niiden seurantaa, kaksisuuntaista kommunikaatio-ohjelmaa ja tarvittaessa koko organisaation suunnitelmallista osallistumista.

Konsulttien työn tulisi liittyä yrityksen kokonaistoimintamallin toteuttamiseen, ja työn tuloksille pitäisi määritellä konkreettiset odotukset ja mittarit. Laajemmissa muutoksissa konsultin pitäisi olla valmis sitomaan palkkionsa saavutettuihin muutoksiin tai hyötyihin.

Mittarien valinnassa kannattaa kuitenkin käyttää harkintaa, koska liian suppeat tai lyhytaikaiset tulokset saattavat olla pidemmällä aikavälillä tuhoisia. Esimerkiksi raju saneerausohjelma saattaa vähentää selkeästi yrityksen kustannuksia, mutta jos se tapahtuu asiakaspalvelun tai laadun kustannuksella, seuraukset saattavat olla katastrofaaliset.

Kirjoittaja on Andersen Consulting Oy:n toimitusjohtaja ja Liikkeenjohdon Konsultit ry:n puheenjohtaja

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kommentti: Säpsähdys kesti tunnin ja 16 minuuttia – markkinat eivät piittaa Saksan hallituskriisistä

  2. 2

   Ruotsin keskuspankki varoittaa taas velasta – yhä useammalla velkaa yli 600 prosenttia tuloihinsa verrattuna

  3. 3

   Euro ylitti 10 kruunun rajan ensi kertaa tänä vuonna

  4. 4

   Karri, 31, viihtyy töissä Varsovassa – ”Voi elää leveämmin”

  5. 5

   Sipilä: Pienipalkkaisen työn lisääntyminen tosiasia

  6. 6

   Fortumin toimitusjohtaja Uniperin lausunnosta: ”Emme näe mitään syytä nostaa hintaa”

  7. 7

   Kuuden lapsen äiti Seija tilaa kaikki joululahjat verkosta – säästää satoja euroja vuodessa

  8. 8

   Ericsson irtisanoo 51 Suomessa yt-neuvottelujen päätteeksi

  9. 9

   Osa suomalaisista peruu jo varhennettuja eläkkeitään – ”Täysin uusi ilmiö”

  10. 10

   Näin paljon sama suosikkilahja maksaa eri verkkokaupoissa – katso vertailu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Osa suomalaisista peruu jo varhennettuja eläkkeitään – ”Täysin uusi ilmiö”

  2. 2

   Kuuden lapsen äiti Seija tilaa kaikki joululahjat verkosta – säästää satoja euroja vuodessa

  3. 3

   Technopolis jättää Jyväskylän – liiketoiminta myydään 104,5 miljoonalla eurolla

  4. 4

   Karri, 31, viihtyy töissä Varsovassa – ”Voi elää leveämmin”

  5. 5

   Näin paljon sama suosikkilahja maksaa eri verkkokaupoissa – katso vertailu

  6. 6

   Oletko yksi 55 000 suomalaisesta, jonka tilinumero puuttuu verottajalta? Pari päivää aikaa ilmoittaa, jotta saa tilille veronpalautuksen

  7. 7

   Ruotsin keskuspankki varoittaa taas velasta – yhä useammalla velkaa yli 600 prosenttia tuloihinsa verrattuna

  8. 8

   Uniper aikoo hylätä Fortumin ostotarjouksen – korotusta ei luvassa

  9. 9

   PAU: Vuokratyövoiman käyttö työtaistelussa voi tulla Postille kalliiksi – pilottitapauksesta päätös hovioikeudesta

  10. 10

   Uusi vientituote Tampereelta: kolmikerroksinen siirrettävä talo – 30 prosenttia tuotannosta Ruotsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  2. 2

   Kuljetusyrittäjän tuska: 13 harjoittelijaa eikä yksikään pärjännyt – mukana ufotutkija, ja toinen viihtyi töissä 3 tuntia

  3. 3

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  4. 4

   Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

  5. 5

   Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

  6. 6

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  7. 7

   Lääketesteissä kuoli 5 ihmistä – tapaukset saattavat liittyä suomalaisyrityksen lääkkeeseen

  8. 8

   Puolustusvoimien luolan hinta yllätti myyjän – kolme ostajaa kiritti toisiaan läpi illan

  9. 9

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  10. 10

   Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

  11. Näytä lisää