1998011596 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

AGENDA 2000 LISÄÄ MIELENKIINTOA LUOMUA KOHTAAN

5.3.1998 0:00

Euroopan Unionin maatalousuudistus Agenda 2000 kasvattaa suomalaisten viljelijöiden kiinnostusta luomutuontantoon. Näin uskoo Maa- ja metsätaloustuottajien luomuvaliokunnnan puheenjohtaja Timo Kaunisto.

-Jos maataloustuotteiden hinta tippuu alle tuotannon muuttuvien kustannusten, mielenkiinto luomua kohtaan kasvaa. Luomutuotteilla saa paremman hinnan markkinoilla, Kaunisto sanoo.

´EU:n suunnitelmia mahdotonta toteuttaa´

Luomuun erikoistunut tutkija Vesa Kallio taas näkee EU:n valmisteilla olevien luomusäännöksien uhkaavan suomalaista tuotantoa.

-Suomessa on mahdotonta toteuttaa EU:n suunnitelmia eläinten parsitilasta ja laiduntamisalasta. Esimerkiksi lihasialle vaaditaan 20 neliömetrin tilaa, Kallio sanoo.

Kallion eilen julkaistun tutkimuksen mukaan viljelijät ovat valinneet uuden tuotantotavan ympäristösyistä ja tukien vuoksi.

Luomutuotannolle maksetaan tukea 720 markkaa hehtaarilta. Kolmen vuoden siirtymäaikana, jolloin entisillä tehotuotantopelloilla kasvaneita tuotteita ei voi vielä markkinoida luomuna, tukea tulee 1000 markkaa hehtaarilta.

Vielä viime vuonna siirtymäkauden tukea sai 1800 markkaa, vuosikymmenen alussa tuki oli lähes 3000 markkaa. Viime vuonna luomusopimuksia ei solmittu lainkaan.

Kallio pitää tukien tippumista ja välivuotta sopimusten teossa merkkinä siitä, että toimet luomun tukemiseksi ovat olleet lähinnä kosmeettisia. Tukien epävarmuus saattaa hänen mukaansa jopa uhata luomun lisääntymistä.

Timo Kaunisto näkee siirtymäkauden tuen pienenemisessä myös hyviä puolia.

-Niiden harvojen, jotka metsästävät vain tukia, mielenkiinto vähenee. Tuki on ollut turhan etupainotteinen.

Vesa Kallio uskoo, että realistinen tavoite luomutuotannon osuudesta Suomessa on noin neljännes. Kauniston näkemys on samansuuntainen.

Tällä hetkellä luomuviljelijöitä ja luomutuotantoon siirtymässä olevia tiloja on noin 4600 eli viisi prosenttia tiloista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?