1998018146 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

LEIPÄÄ METSÄSTÄ

Metsänomistus kaupunkilaistuu ja naisistuu, mutta metsän tunnearvot jäävät yhä taka-alalle

5.3.1998 0:00

Suomen 440000 metsänomistajasta yhä useampi on kaupunkilainen ja nainen. Vielä pari vuosikymmentä sitten metsät olivat suurimmaksi osaksi maanviljelijöiden käsissä.

-Enää alle puolet metsänomistajista harjoittaa maatilataloutta, ja lähitulevaisuudessa jo kolmasosa yksityisistä metsänomistajista on naisia, MTK:n metsäryhmän tutkimuspäällikkö Anna-Leena Simula laskee.

-Kaupunkilaiset arvostavat metsien monikäyttöä ja virkistyskäyttöä maanviljelijöitä enemmän. Se ei kuitenkaan näy siinä, miten ihmiset hakkaavat metsiään.

Kyselyn perusteella 71 prosenttia yksityismetsänomistajista piti metsän ensisijaisena käyttötarkoituksena puuntuotantoa ja muita taloudellisia arvoja. 19 prosenttia omistajista arvosti virkistystä ja vapaa-aikaa, viisi prosenttia luonnon ja maiseman suojelua. Metsän tunnearvot olivat tärkeitä viidelle prosentille vastaajista.

Suomi on ollut aktiivisesti luomassa metsäsertifiointia. Se on Simulan mukaan keino kertoa erityisesti ympäristöherkille Euroopan-markkinoille metsänhoidon ja hakkuiden kestävästä perustasta.

-Kun metsätalous on taloudellisesti kannattavaa, metsänomistajilla on varaa huolehtia myös muista luonnonarvoista, Simula huomauttaa.

Kaupan ratkaisee hinta

Paraikaa puun myyjät ja ostajat käyvät jokatalvisia hintaneuvottelujaan. Neuvottelut ovat yrityskohtaisia niin, että MTK:n metsävaltuuskunnan valitsemat ihmiset neuvottelevat erikseen Enson ja UPM-Kymmenen kanssa. Metsäliitto ei neuvotteluja käy, koska sen omistavat metsänomistajat.

-Neuvottelujen pohjalta metsänomistaja voi arvioida, onko hinta sellainen, että puuta kannattaa myydä, metsänhoitaja Pekka Airaksinen MTK:n metsäryhmästä sanoo.

Viime vuonna yksityismetsistä myytiin teollisuuden käyttöön 48 miljoonaa kuutiometriä puuta. 127000 puukaupasta tuloja kertyi 8,5 miljardia markkaa. Keskimääräinen kaupan arvo oli 67000 markkaa, josta maksettiin päältä metsätalouden kulut ja verot.

-Metsänomistaja tekee puukaup

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?