1998015486 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SÄÄSTÄVÄINEN HIMOSHOPPAAJA SUUNNISTAA TAIPEIHIN

4.3.1998 0:00

Jos Taiwanilla oli takavuosina halpojen kopioiden tuottajamaan maine, tilanne on tänään toinen. Nyt Taipei on shoppaajan taivas nimenomaan koreimpien elintasohyödykkeiden hankintapaikkana. Kalliita luksustuotteet toki saarivaltiossakin ovat, mutta tuntuvasti edullisempia kuin maailman muissa shoppauskeskuksissa. Kaikki on suhteellista.

Tuoreessa hintavertailussa kerättiin 15 luksustavaran hinnat 11 suuresta ostoskaupungista eri puolilta maailmaa. Perhe-emännän maitolitrojen ja banaanien sijasta kansainvälisen matkailijan ostoskoriin kerättiin esimerkiksi Rolex-rannekello, huippusuunnittelijan paitoja, parfyymejä, videokamera ja designer-käsilaukku.

Taipeissa ostoskassille kertyi hintaa ´vain´ reilut 60000 Suomen markkaa. Summa kuulostaa ehkä suurelta, mutta ostosnarkomaani säästää 50 prosenttia verrattuna samojen tuotteiden hintoihin New Yorkissa. Isossa Omenassa ostoksille kertyy hintaa yli 90000 markkaa.

Bangkok venytteli kakkoseksi

Yleensä bisneskaupunkien hintatasoa mitattaessa kiinnitetään huomiota ensimmäisen luokan hotellien ja ravintoloiden sekä taksimatkojen hintoihin. Niillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä shoppaajalle, sillä nämä kulut maksaa työnantaja. Jos lounas tai illallinen ei suju työn merkeissä, saman indeksin mukaan paikallista hintatasoa heijastava veroton päiväraha helpottaa laskun maksamisessa.

Kaupunkien ostospotentiaalista ja varsinkaan merkkitavaroiden hintatasosta perinteiset tutkimukset eivät kerro mitään, joten uuteen tilastoon on suhtauduttava ahkeran luottokortinvinguttajan vakavuudella.

Yllätyksenä ei tule, että kolme edullisinta kaupunkia Taipein jälkeen ovat Aasiassa. Bangkok on kakkossijalla Thaimaan bahtian romahdettua puoleen viime kesän arvostaan. Kolmanneksi sijoittuu muuten matkailijalle kallis Hongkong, mutta vasta neljänneksi itseään Aasian ostosparatiisina markkinoiva Singapore.

Frankfurt keikaroi Euroopan tarjoustalona

Frankfurt yltää Euroopan edullisimmaksi ostoskaupungiksi viidennellä sijallaan. Sen perässä seuraavat Pariisi, Sydney, Toronto sekä joka suhteessa kalliit Tokio, Lontoo ja hännänhuippuna New York. Ystävällinen vinkki kotiväelle: perheen talouden nimissä Manhattanilta ei kannata pyytää kalliita tuliaisia.

Euroopassa matkustamisen kannalta on ikävä todeta Lontoon asema vanhan mantereen kalleimpana ostospaikkana, varsinkin kun työmatkat harvoin osuvat joulua seuraavien parin viikon tai heinä-elokuun alennusmyynteihin.

Suomalaisille Lontoon sijoitus ei tosin tule yllätyksenä, sillä valuuttakurssit ovat viestittäneet samaa pitkään. Samalla asteikolla viisas tekee ostokset Espanjassa tai Italiassa, mutta ei missään tapauksessa Sveitsissä. Pohjoismaissa on Ruotsi edullisen kruununsa ansiosta huomattavasti Tanskaa parempi vaihtoehto. Vuosikymmen sitten tilanne oli päinvastainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?