1998013295 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

LUONTOAKTIVISTIT OSTIVAT METSÄYHTIÖIDEN OSAKKEITA

Uudet osakkaat vaativat UPM-Kymmeneä ja Ensoa boikotoimaan Metsähallitusta

3.3.1998 0:00

Metsäaktivistit ´iskevät´ uudella tavalla suomalaisia metsäyrityksiä vastaan maaliskuun lopun yhtiökokouksissa. Muutamat aktivistit ovat ostaneet yksittäisiä UPM-Kymmenen ja Enson osakkeita. He vaativat yhtiöitä keskeyttämään puun oston kahdeksi vuodeksi Metsähallituksen hakkuualueilta, jotka ovat ympäristöjärjestöjen mielestä luonnonsuojelullisesti arvokkaita.

Eilen julkaistuun UPM-Kymmenen yhtiökokouskutsuun on kirjattu myös luontoaktivistien ehdotus, että UPM-Kymmene lopettaisi yhteistyönsä indonesialaisen metsäyrityksen Aprilin kanssa.

´Tarkoituksena keskustella´

Yksi uusista osakkeenomistajista on Luonto-Liiton metsävastaava Matti Liimatainen.

-Tarkoitus on keskusteluttaa yhtiökokousta. Epäilen, etteivät varsinkaan pienomistajat tiedä paljoakaan April-kytkystä ja vanhojen metsien tilanteesta, yhden UPM-Kymmene osakkeen ostanut Liimatainen kertoo.

Hän ei osaa vielä kertoa, lähtevätkö aktivistit äänestyttämään yhtiökokouksia vaatimustensa pohjalta.

-Se riippuu sitten keskustelun tasosta, Liimatainen sanoo.

Hänen mukaansa UPM-Kymmene ja Enso valittiin kohteiksi, koska ne ovat merkittäviä puunostajia Metsähallitukselta.

-Heidän maillaan on merkittävimmät luonnonsuojelulliset kohteet.

Provator vaatii ympäristötilintarkastajia

Aikaisemmin Suomessa ympäristöjärjestöt eivät ole tiettävästi vaikuttaneet kritisoimiensa yritysten osakkeenomistajina. Liimatainen muistelee kuulleensa vastaavista tempauksista keskieurooppalaisissa isommissa yrityksissä. Suomessa europarlamentaarikko Esko Seppänen (vas) on tunnettu taktiikastaan hankkia yhdellä osakkeella puheoikeutta yhtiökokouksiin.

UPM-Kymmenestä uusia osakkaita ja ehdotuksia ei lähdetä sen kummemmin kommentoimaan.

-Se on ihan normaali yhtiökokousasia. Osakkeenomistajat tekevät ehdotuksia yhtiökokoukselle, sanoo viestintäjohtaja Markku Franssila.

Liimataisen mukaan osakkeita ovat ostaneet lähinnä Luonto-Liiton, Luonnonsuojeluliiton ja Maan ystävien jäsenet. UPM-Kymmene yhtiökokouskutsussa ehdotusten tekijöinä on tunnettuja ympäristöaktivisteja kuten Thomas Wallgren, Matti Ikonen, Oras Tynkkynen ja Tuomas Rantanen.

Kutsussa kerrotaan myös, että rahoitusleasingyritys Provator pyytää UPM-Kymmenelle nimettäväksi ympäristötilintarkastajia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?